Doula este acea persoana discreta din timpul sarcinii care te intelege atunci cand te simti inconjurata de frici si care reuseste sa-ti imprastie gandurile negative ca pe niste nori negri. Doula este acea persoana care in timpul travaliului te poate ghida cu blandete si iti poate oferi acea incredere de “poti sa o faci”, exact atunci cand nici tu nu mai ai incredere in tine ca vei reusi.
Doula este versiunea feminina a cuvantului grecesc “doulos”, ce inseamna “ingrijitor”. Doula este “cea care are grija de femeie”, nu atat pe perioada sarcinii, cat si in timpul nasterii, atunci cand femeia are nevoie de ajutor emotional. Poate chiar mai mult ca oricand. Iar “o doula se alege cu inima si nu cu mintea!” ne indeamna Ditta Depner, educator prenatal, doula, dar si fondatoarea conceptului Renasterea, o modalitate de pregatire holistica pentru o nastere constienta si asumata.
Citeste si: Ditta Depner: „Nasterea poate fi frumoasa, asa cum a fost ea menita sa fie!”
Ce inseamna doula?
O doula este un fel de inger pazitor al nasterii. Mai concret, o doula este acel om care te insoteste pe tine, draga femeie, prin sarcina, prin nasterea copilului tau si in perioada foarte sensibila de dupa nastere. Doula este de obicei o alta femeie care are o pregatire non-medicala in a sprijini o femeie sau un cuplu la nastere, oferindu-va acel sprijin psiho-emotional, atat de important in momentele cheie pe drumul transformarii unei femei in mama.
Doula este cea care iti ofera siguranta ca nu esti singura in acest proces intens si foarte complex al nasterii, ea va avea pentru tine cel mai potrivit cuvant de incurajare, care te scoate din neincrederea ca nu poti duce intensitatea nasterii;
Doula este cea care iti ofera acea atingere, care face cat o mie de cuvinte; ea este cea care este alaturi de tine deja din timpul sarcinii si te ghideaza cu intelepciune prin meandrele deznadejdii, cea care iti va fi de mare ajutor atunci cand iti vei tine pentru prima oara odorul in brate.
Doula iti poate deveni cea mai buna prietena, pentru ca te-a insotit pe drumul cel mai profund de transformare urmat vreodata in aceasta viata. Cu cat ea este o mai buna profesionista, cu atat nu o vei putea observa ca fiind in jurul tau in acele momente, pentru ca ea este, de fapt, siguranta si stalpul tau nevazut de sustinere emotionala, pe care te poti sprijini in acele momente cu incredere.
De ce avem nevoie de o doula?
Doula este creierul si ratiunea de care o femeie care naste nu are trebuinta. Gandirea ar incurca si bloca procesul fiziologic al nasterii. Ea va fi cea care, urmarind femeia in tot acest proces, va sti exact in ce stadiu al travaliului se afla, fara a o controla si fara a o deranja in vreun fel. Acestea sunt doar cateva din secretele unei Doule.
O doula va tine intotdeauna cu femeia care naste, nu va avea niciodata motive sa nu o sustina in mod real, ea fiind angajata si platita direct de catre cuplul insarcinat. Asta in comparatie cu moasa care este si ramane angajata spitalului in care veti naste, si care de cele mai multe ori va respecta cu sfintentie protocoalele spitalului si indicatiile sefilor ierarhici.
Doula este acea minte obiectiva care ramane foarte prezenta si lucida in timpul nasterii, pentru a-i lasa sansa mamei sa se cufunde in transa fireasca si naturala, in care va pierde notiunea spatiului si a timpului. Toate mamiferele se comporta astfel in timpul nasterii, astfel incat femeia ar trebui sa fie incurajata sa piarda controlul in aceste momente, ca altfel procesul nasterii nu si-ar putea urma cursul firesc intr-un mod natural, ci s-ar bloca, perturband desfasurarea lina si plina de blandete a nasterii unui copil.
Citeste si Marius Romila: “Sarcina este ceva firesc si nasterea trebuie sa fie pe masura”
O mama nu trebuie lasata singura la nastere?
Sustin cu incredere aceasta idee de baza, tocmai pentru ca tendinta femeii care naste, ar fi sa controleze procesul nasterii, pentru a-si oferi linistea ca totul se desfasoara in parametrii de siguranta si de securitate atat in ceea ce priveste bebelusul, cat si pentru ea. De aceea, o femeie singura nu ar putea sa se abandoneze procesului nasterii, decat daca cineva, in afara ei, ar prelua acest control, pentru ca ea sa se poata desfasura instinctiv. Pentru ca nasterea este instinctiva. Ea nu poate fi controlata de catre minte, fiind un proces fiziologic ca orice alte proces automat al corpului nostru. Cu cat o femeie gandeste mai mult in timpul nasterii, cu atat ea isi va bruia si prelungi nasterea, pentru ca, in acel moment, corpul nu s-ar mai comporta instinctiv, ci ar fi influentat de mintea care nu poate naste in locul corpului niciodata.
Rolul tatalui la nastere alaturi de o doula…
… este iarasi foarte important! Insa la nastere avem nevoie de tati informati, care au participat, alaturi de iubitele lor, la pregatirea psiho-emotionala pentru nastere si nu de tati care se tem pentru integritatea fizica a sotiilor lor. Legatura invizibila creata intre cei doi viitori parinti se manifesta nu doar la nivel fizic, ci mai ales la nivel emotional, partenerul transmitandu-i iubitei toate starile sale emotionale. Daca tatal nu a reusit sa isi prelucreze frica sau temerile legate de procesul nasterii, el ii va transmite adrenalina, bineinteles, fara voia sa constienta, si iubitei lui.
Dr. Michel Odent a studiat acest fenomen de transmitere, la nivel subtil, a propriilor frici si a concluzionat ca tatii nepregatiti nu au ce cauta la nastere, pentru ca ii fac un mare deserviciu celei care naste in astfel de conditii. A observat ca si relatii mai indepartate, precum cele dintre mama nascanda si proprii ei parinti, duc la blocaje ale travaliului, chiar cu ore bune. Si pana acei parinti ingrijorati de nasterea propriei lor fiice nu pleaca din locul unde ea isi urmeaza travaliul, nasterea nu a putut fi deblocata. Deci, atentie foarte mare cu ce fel de emotii vin aceste persoane la nasterea voastra!
Sfatul meu ar fi sa nu-i excludeti pe barbati din procesul firesc al nasterii, pentru ca ii privati de sentimente si emotii foarte profunde, nemaiintalnite in aceasta viata. Acei hormoni ai fericirii care apar la mama si la nou nascut imediat dupa nastere, apar si la cei care participa direct la nastere, si astfel creeaza legaturi mai puternice si mai trainice dupa o astfel de experienta traita impreuna.
Doula are rolul de a ramane observatorul lucid si obiectiv in toata frenezia experientei nasterii unui copil, urmarind ca totul sa se desfasoare in parametrii optimi de siguranta si confort pentru viitorii parinti.
Cum alegem doula potrivita?
O doula se alege cu inima si nu cu mintea. Atunci cand sunteti in cautarea unei doule, lasati-va conduse de instinct si nu de ratiune. Pentru ca experienta nasterii este atat de intima si de personala, incat totul trebuie abordat din prisma emotiilor. O doula este mai valoroasa cu cat ea nu interfereaza cu procesul fiziologic al nasterii, ci sprijina din umbra femeia, fiind acolo, aproape invizibila, aducandu-si insa aportul emotional de sprijin neconditionat cu toata fiinta ei. O doula nu perturba energiile sacre ale nasterii, de care foarte putini angajati ai sistemului medical mai sunt constienti, ci le onoreaza cu sfintenie, vazand in nasterea unui copil miracolul vietii si creatia lui Dumnezeu in actiune.
Autor: Inga Stoian
Vezi si Nasterea. Cum te pregatesti pentru prima intalnire cu bebelusul tau!