Patru noi centre de pregatire anteprescolara, prescolara si scolara vor fi deschise in judetele Constanta si Timis, in cadrul proiectului „Si eu vreau la scoala”, sustinut de Organizatia Salvati Copiii Romania.
Scopul proiectului este de a preveni si a reduce abandonul scolar timpuriu in randul copiilor din grupurile vulnerabile din orasele Constanta, Mangalia si Timisoara, se arata intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX de Organizatia Salvati Copiii Romania.
Vezi si Salvati Copiii despre fenomenul mamelor minore sau al copiilor cu copii
Organizatorii isi propun sa rezolve aceasta problema prin servicii de prevenire, interventie si compensare, la care va fi implicat medicul familial, medicul scolar si cadrele didactice.
„Copiii din medii defavorizate nu beneficiaza de acces egal in sistemul national de educatie, cauzele fiind multiple si corelate: conditiile economice precare ale familiei, nivelul redus de educatie al parintilor, lipsa stimularii timpurii prin frecventarea gradinitei, existenta unui grad mare de discriminare si marginalizare. Un rol foarte important le revine specialistilor care lucreaza cu acesti copii si care pot interveni primii in situatia in care vad semnele riscului abandonului scolar”, a declarat, printr-un comunicat de presa, presedintele Executiv Salvati Copiii Romania, Gabriela Alexandrescu.
Organizatorii sustin ca va fi constituit un grup de lucru, impreuna cu specialistii din domeniul educatiei si protectiei copilului, care vor dezvolta un mecanism de identificare a riscului de abandon scolar si interventie timpurie in randul tinerilor vulnerabili, care sa fie ulterior aplicat in scoli.
In cadrul programelor educationale, care se vor derula pana in aprilie 2021, aproximativ 10.000 de persoane vor primi informatii despre importanta educatiei timpurii, 1.800 de copii vor participa la activitati de informare cu privire la importanta educatiei, aproximativ 500 de copii de etnie roma vor fi integrati educational, 300 de parinti vor beneficia de activitati de educatie parentala si circa 100 de persoane din sistemul educational vor beneficia de formare in domeniul managementului clasei de elevi.
Conform sursei citate, peste 300.000 de copii din Romania, cu varsta cuprinsa intre 3 si 17 ani, nu sunt inscrisi in nicio forma de invatamant, iar numarul copiilor romi, care frecventeaza gradinita, este in scadere de la 46% in 2011 la 38% in 2016.
Potrivit Institutului National de Statistica, in anul de invatamant 2015-2016, peste 30.000 de copii din ciclul primar si gimnazial au parasit scoala in vreme ce alti aproape 27.000 au abandonat studiile in timpul liceului sau invatamantului profesional.
Sursa: Mediafax
Vezi si Tot mai multi copii români primesc sau văd zilnic mesaje sexuale în mediul online