Bebelusii care au fost nascuti in urma unei nasteri induse sau prin cezariana au mai multe sanse sa se confrunte cu probleme de sanatate, potrivit unui studiu extins.
Vezi si Nasterea. Cum te pregatesti pentru prima intalnire cu bebelusul tau!
Domeniul medicinei a progresat enorm. Medicina a reusit sa salveze multe vieti, mai ales atunci cand a fost vorba despre sarcini cu risc inalt. Cu toate acestea, pentru majoritatea sarcinilor cu risc scazut, interventiile medicale din timpul travaliului sau nasterii nu sunt doar inutile, ci pot fi si periculoase.
Citeste si: Esti insarcinata? Nu te mai stresa!
Nasterea naturala spontana a scazut la nivel mondial, fiind inlocuita, tot mai des, de tot felul de interventii medicale de inducere a nasterii, de utilizare tot mai frecventa a forcepsului sau a vacuumului. Si mai ales, a crescut numarul nasterilor prin cezariana, conform mothering.com.
Cercetatorii din Marea Britanie, Olanda, Irlanda si Australia au efectuat un studiu asupra a aproape o jumatate de milion de copii australieni, nascuti in perioada dintre 2000 si 2008. Sanatatea copiilor a fost monitorizata pana in perioada in care acestia implineau varsta de 5 ani.
Studiul a fost publicat in revista Birth (Nasterea) si a aratat ca bebelusii nascuti prin nastere naturala spontana au avut mai putine probleme de sanatate, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung, spre deosebire de cei nascuti prin cezariana sau nasterea carora a fost una medicalizata.
Citeste si: Felicitări! Ai un bebelus! Si…acum ce urmeaza?
Pe termen scurt, bebelusii nascuti in urma unor interventii medicale (de tipul forcepsului sau vacuumului), au avut o rata mai mare de icter sau probleme de a se hrani dupa nastere, iar bebelusii nascuti prin cezariana au prezentat o rata mai mare de hipotermie, spre deosebire de copiii nascuti natural prin nastere spontana.
Pe termen lung, bebelusii nascuti prin cezariana au avut o rata mai mare de a avea anumite tulburari metabolice, cum ar fi diabetul sau obezitatea, pana la varsta de cinci ani. De asemenea, in cazul acestor copii, s-au inregistrat mai multe boli respiratorii, eczeme mai tarziu in viata, precum si tulburari gastro-intestinale.
“Interventiile medicale pot intrerupe stresul “normal” de a fi nascut” explica Hannah Dahlen, autorul studiului, in timp ce “prea mult stres, de pe urma inducerii nasterii sau prin cezariana poate avea multe consecinte atat pe termen scurt, cat si pe termen lung”.
S-ar putea sa te intereseze si: “Un copil fericit este, in primul rand, un copil sanatos!”