Alergia la ambrozie se manifesta violent

Aclimatizata recent in tara noastra – ajutata in principal de incalzirea globala – ambrozia s-a extins rapid in flora spontana. Si aproape la fel de rapid a inceput sa provoace probleme pentru sanatate, de natura alergica.Mai mult, alergia la ambrozie se manifesta violent.

Ambrozia este o planta anuala, perena, prezenta in gradini, in culturile de cereale si de floarea-soarelui, dar si in zonele lasate in paragina: cele cu ruine, zonele rezidentiale noi, unde constructiile nu au fost terminate, pe marginile soselelor, pe spatiile verzi, dar si in curtile caselor sau in parcuri. O singura planta matura poate elibera pana la 8 miliarde de graunte de polen (20 microni in diametru) si pana la 30.000 de seminte, care isi pastreaza calitatile germinative timp de 40 de ani.

Vezi si Alergiile si sarcina: iata ce trebuie sa stii

Desi cel mai alergen anotimp este primavara, un numar important de alergii se manifesta toamna. Printre ele si alergia la ambrozie, o alergie sezoniera care creeaza mari neplaceri persoanelor sensibile la polenul acestei buruieni, cu precadere in lunile august – octombrie.

Dr.Violeta Perlea

Cum se manifesta alergia la ambrozie si cum se trateaza ea? Raspunsul il primim de la dr. Violeta Perlea, medic primar alergologie si imunologie clinica, Centrul Medical Medsana (https://www.medsana.ro/echipa-de-medici/perlea-violeta) : ”Manifestarile alergiei la ambrozie sunt in general foarte zgomotoase si disconfortante. Cele mai obisnuite sunt cele rinoconjunctivale: nas care curge, stranuta, mananca, se infunda, ochii se inrosesc, curg, mananca. Nu rareori apar si manifestari pulmonare: tuse iritativa, lipsa de aer pana la sufocare, respiratie suieratoare. Nu putem evita expunerea la polenuri, cel mult o putem diminua. Asa incat este necesar sa utilizam terapii care sa diminueze manifestarile clinice ale bolii: medicatie antialergica si antiinflamatoare, luand in calcul varsta copilului si posibilele boli asociate. Este de dorit interventie precoce prin desensibilizare, pentru a creste toleranta imuna si a impiedica progresia bolii si dobandirea de noi sensibilizari”.

Pentru evitarea simptomelor neplacute, pacienții alergici sunt sfatuiti:

  • sa limiteze activitatile exterioare, in aer liber;
  • sa pastreze ferestrele inchise pe timpul zilei, atat acasa cat si in masina;
  • sa isi schimbe hainele dupa ce ies afara pentru perioade mai lungi de timp;
  • sa faca dus la sosirea la domiciliu;
  • sa se spele frecvent pe fata si maini;
  • sa consume cu precautie fructe si legume crude daca au prezentat manifestari de sindrom de alergie orala (pana la evaluarea alergologica).

Persoanele care au avut manifestari sezoniere (august – octombrie) in anii precedenti, sunt sfatuite sa efectueze un consult alergologic inainte de inceperea sezonului, respectiv in luna iulie. Doar medicul alergolog poate efectua testarea care pune in evidenta alergia si tot el indica tratamentul optim individualizat, inclusiv imunoterapia alergen specifica – singurul tratament posibil curativ.

Vezi si Rinita alergica, mostenire de familie

De asemenea, este important de stiut faptul ca unii pacienți cu manifestari de alergie la polenul de buruieni pot asocia diferite acuze digestive (mancărime la nivelul cavitatii bucale, edem pe limba sau buze, senzatie de ”nod in gat”, balonari, tranzit accelerat) la consumul anumitor fructe si legume, aspect cunoscut ca sindrom de alergie orala. Specialistii sustin ca cele mai susceptibile de a favoriza aparitia unor reactii incrucisate cu polenul de ambrozie sunt rosiile, kiwi, pepenele rosu, pepenele galben si bananele. In plus, persoanele care sunt alergice la polenul buruienilor prezinta un risc crescut in cazul consumului de produse fitoterapice (produse tip plafar) sau produse apicole (polen, miere).

Daca speri ca micutul tau va scapa, cu timpul, de alergia la ambrozie, avem o veste proasta. ”Sensibilitatea nu dispare spontan pe masura ce copilul creste, din contra, fiecare sezon de expunere polenica va creste gradul sensibilizarii si severitatea manifestarilor”, a mai adaugat medicul alergolog.

Vezi si Alergie sau intoleranta alimentara?

 Autor: Laura Bogaciu

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here