Felicitari! Ai un bebelus si…acum ce urmeaza?:) Esti fericit, coplesit si in acelasi timp derutat de tot ce ti se va intampla… stim asta! De aceea, ti-am pregatit un plan cu cateva strategii de “supravietuire” (glumim!), de gestionare a noii etape in care ai intrat.
Bine ai venit in lumea parintilor, aici unde visezi sa dormi, pentru ca, sa recunoastem, somnul e o raritate pentru proaspetii parinti. Si bine ai venit si in lumea in care vei descoperi dragostea neconditionata.
Plan de strategii pentru proaspetii parinti:
Poarta-ti copilul!
De ce? Indiferent ce ti s-ar spune, dar bebelusii sunt facuti pentru a fi purtati. Nu trebuie sa cauti informatii in nu stiu ce carti, ia-l mai des in brate si o sa vezi sigur(a) raspunsul.
Alapteaza-l!
De ce? Va fi mai sanatos, va avea un IQ mai ridicat si studiile spun ca va plange mai putin. Iar tu te vei simti brusc mai bine si vei privi mai detasat(a) muntele de haine murdare de la baie (exista o explicatie stiintifica: hormonii care se elibereaza atunci cand alaptezi sunt asemanatori celor eliberati dupa orgasm. De aici, starea ta de detasare). Alapteaza la cerere, uita de program, scrie ahaparenting.com. Cauta orice informatie sau consult ai nevoie pentru a alege cel mai bun parcurs de alaptare pentru tine si bebelusul tau (pozitii de alaptare si atasare corecta a bebelusului la san).
Citeste si: De ce bebelusul refuza laptele matern?
Dormi, oriunde si oricand poti
Incearca sa dormi atunci cand doarme bebelusul. Un pui de somn te poate ajuta mult sa-ti recapeti din energie si sa poti avea grija de puiul tau de om. Unele mame afirma ca alaptarea din pozitia culcat le ajuta sa mai prinda cateva minute de odihna. Alti parinti recomanda patutul atasat de patul matrimonial, acel din ce in ce mai cunoscut patut “cosleeper”. Cel mai bun sfat: cauta ce functioneaza ce e mai bine pentru tine si copilul tau.
Petrece cat mai mult timp alaturi de copilul tau
De ce? Bebelusul are nevoie de adulti care sunt acolo pentru el. Care-l iubesc, care il protejeaza si care-i raspund nevoilor. Primii doi ani sunt cei mai important. Copilul invata sa interactioneze cu ceilalti, cu mediul inconjurator, sa comunice, sa descopere etc. Copilul invata ca este iubit.
Citeste si: Cum afli daca suferi de depresie postnatala?
Schimba-ti prioritatile…
In afara de somn, de hrana si de iubire. Multa iubire pentru tine si pentru restul familiei tale. Ai rabdare, treptat vei putea reveni la anumite sarcini pe care inainte le considerai prioritare.
Nu te izola de lume
Ai un bebelus de care esti responsabil, dar asta nu inseamna ca trebuie sa te izolezi. Este important sa comunici despre orice cu cei dragi, sa ceri ajutorul cand intampini dificultati si sa iesi din casa pentru o plimbare (nimeni nu te va certa pe strada ca parul nu e in cea mai buna forma, te asiguram!). Cunoaste si alte mamici de bebelusi, inconjoara-te cu oameni care au aceleasi “strategii” ca si tine.
Si rezista!
🙂
Cu drag,
O alta mama