Esti insarcinata? Nu te mai stresa!

Esti insarcinata? Nu te mai stresa! Ultimele studii arata cum stresul din timpul sarcinii afecteaza dezvoltarea si sanatatea copilului.

Imagineaza-ti ca esti in cabinetul medicului si tocmai ai aflat ca vei deveni mama. Simti un val de entuziasm, apoi un val de frica. Si te lovesc tot felul de intrebari: “Cum voi gestiona sarcina? Cu serviciul ce fac? Ce costuri implica sa cresti un copil? Voi fi oare o mama buna?” Si pentru femeile insarcinate dependente de cafea mai apare o intrebare: “cum fac sa reduc cantitatea de cafea pentru urmatoarele noua luni si in acelasi timp sa reusesc sa functionez?” Toate aceste ganduri si intrebari au provocat in corpul tau panica. Prin corp a inceput sa circule hormonul stresului –cortizolul. Problema e ca acest hormon se plimba si prin placenta, iar fatul este mult mai vulnerabil in fata acestuia, in comparatie cu noi, adultii. Aceste ganduri insa vor trece rapid, mai ales daca inveti sa le gestionezi cu intelepciune.

Ce se intampla atunci cand nivelul de stres este mare si greu de gestionat?

Expunerea la niveluri ridicate de cortizol din cauza stresului sever sau continuu, poate afecta foarte mult dezvoltarea fatului, iar pe termen lung, sanatatea copilului, scrie psychologytoday.com.

Citeste si: Esti insarcinata? Renunta la vicii, pentru a nu afecta copilul!

Un studiu a cercetat femeile care erau insarcinate in perioada cu atacurile teroriste de la 11 septembrie din SUA si rezultatele au scos in evidenta ce impact mare are stresul din timpul sarcinii asupra viitorului copil. Femeile insarcinate in acea perioada au dezvoltat o tulburare de stres post-traumatic, iar copiii acestor mame au prezentat niveluri ridicate de cortizol in corp.

Diferentele dintre copiii nascuti de mame stresate si cele care au putut sa gestioneze stresul pot fi si vizibile: copiii au greutate mica la nastere sau o circumferinta mai mica a capului.

In plus, cercetatorii de la Universitatea Radboud din Olanda au descoperit ca bebelusii care au fost afectati de stres in perioada intrauterina au tendinta de a fi mai agitati, au temperamente mai dificile si probleme cu somnul in primul an de viata. Iar in copilarie multi dintre ei au probleme de autocontrol si sunt tot mai des diagnosticati cu sindromul ADHD, iar alti cercetatori au inceput sa faca legatura  dintre stresul matern in timpul sarcinii si depresie la adultii tineri.

Citeste si: Somnul femeii insarcinate: Cat si de ce trebuie sa doarma?

Daca deja esti stresata doar citind aceste lucruri, specialistii te linistesc: cate un pic de stres, pe ici pe colo, este chiar benefic. Daunator si periculos este atunci cand esti supusa unui stres continuu (de exemplu, te afli intr-o relatie toxica cu partenerul tau, esti discriminata in mod constant, hartuire la locul de munca, ingrijorare excesiva si care persista etc) sau cand se intampla un eveniment traumatizant (boala sau decesul cuiva drag, un dezastru natural in orasul tau etc).

Vestea buna este ca exista tot felul de modalitati si strategii de gestionare a stresului: sa discuti cu cineva, sa practici activitati de relaxare, precum yoga si meditatia, in plus sa cunosti alte viitoare mamici, grupuri de sprijin etc. Si foarte important in acest scenariu este partenerul. Relatia dintre viitoarea mama – partener este esentiala pentru cresterea unui copil sanatos.

S-ar putea sa te intereseze si: Femeile insarcinate nu trebuie sa evite carbohidratii din dieta

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here