5 mituri despre mancarea bebelusului

Una dintre principalele preocupari pe care le au parintii atunci cand apare un bebelus in viata lor este legata de mancarea acestuia. Mananca suficient? Este cumva alergic la laptele matern? Afla care sunt cele mai intalnite 5 mituri despre mancarea bebelusului, explicate de medicul pediatru Andrew Adesman, in cartea sa „Baby Facts” („Adevarurile despre bebelus”):

Citeste si: Consilierul in alaptare

  • Alergic la laptele mamei?

Mit: Unii copii sunt alergici la laptele matern.

Realitate: Niciun copil nu este alergic la laptele matern.

Specialistul explica: “Unii copii pot avea anumite reactii sau alergii la alimentele pe care le consuma mama in perioada in care alapteaza. Dar nu, din punct de vedere biologic, niciun copil nu este alergic la laptele matern”.

  • Are nevoie de apa un bebelus alaptat?

Mit: Bebelusul alaptat are nevoie si de apa.

Realitate: Laptele matern este singurul lucru de care are nevoie bebelusul tau.

Specialistul explica: “Laptele matern asigura atat hrana, cat si necesarul de lichide pentru un bebelus. Atata timp cat este alaptat, bebelusul nu mai are nevoie de nimic altceva”.

  • Sarcina in timpul alaptarii?

Mit: Nu poti ramane insarcinata in timpul alaptarii.

Realitate: Alaptarea nu este o metoda sigura de contraceptie.

Specialistul explica: “Unor mame care alapteaza le revine ciclul menstrual abia peste luni bune dupa nasterea copilului, in timp ce in cazul altor mame, acesta revine chiar dupa cateva saptamani. Nici intr-un caz, nici in celalalt, alaptarea nu reprezinta o metoda sigura de contraceptie”.

Vezi si: Calculator data nastere

  • Daca e mama alergica la ceva, va fi si copilul?

Mit: Ai alergii la anumite produse alimentare, copilul sigur va avea aceleasi alergii.

Realitate: Alimentele care iti declaseaza tie anumite alergii, pot sa nu declanseze alergii in cazul bebelusului.

Specialistul explica: “Daca parintii au anumite alergii, nu inseamna ca si copilul lor le va avea. Unele alimente ii pot produce alergii bebelusului, altele nu. E bine sa stiti doar ca pot exista factori declansatori”.

  • Zahar = hiperactivitate?

Mit: Zaharul provoaca hiperactivitate la copii.

Realitate: Nu faptul ca a gustat un pic de tort de pe propriul degetel la prima lui zi de nastere ii provoaca agitatie, ci petrecerea in sine, veselia pe care o vede, agitatia pe care o simte.

Specialistul explica: “Zaharul nu produce atata agitatie cum cred multi parinti. Mai degraba ar trebui sa-si faca griji de consecintele pe care le poate avea zaharul asupra dintilor copilului”.

S-ar putea sa te intereseze si: Alaptarea – benefica pentru mame, miraculoasa pentru bebelusi!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here