Copiii cu diabet de tip 1 au invatat tehnica de resuscitare

Sala de judo a Academiei Nationale de Educatie Fizica si Sport a gazduit un eveniment prin care Asociatia ”Sprijin pentru diabet” a tinut sa marcheze Ziua Mondiala a Sanatatii, care se serbeaza pe 7 aprilie. Copiii si tinerii diagnosticati cu diabet zaharat de tip 1 au petrecut, alaturi de studentii ANEFS, cateva ore bune in care au invatat lucruri extrem de folositoare, dar s-au si distrat pe cinste. Copiii cu diabet de tip 1 au invatat tehnica de resuscitare.

Vezi si Invata sa-i acorzi corect primul ajutor!

Intr-un limbaj cat se poate de accesibil celor mici, un voluntar al Crucii Rosii Romane a explicat si demonstrat practic cum se acorda primul ajutor in caz de stop cardio-respirator si inec, dupa care cei prezenti au avut posibilitatea sa exerseze manevrele de resuscitare pe manechinele care le-au fost puse la dispozitie. Copiii, familiarizati cu termenii medicali prin natura problemelor de sanatate pe care le au si vadit interesati de aspectele de acest gen, au fost deosebit de receptivi la informatiile primite. Mai mult, curiosi, au pus intrebari suplimentare si au cerut lamuriri pentru situatii imaginate de ei, in care ar fi nevoiti – eventual – sa intervina. Insa faptul cel mai imbucurator a fost acela ca, desi micuti, toti copiii au stiut care este primul lucru pe care il au de facut atunci cand se confrunta cu o situatie in care o persoana are nevoie de ajutor. Pentru ei, numarul unic de urgente 112 este ”o poezie bine invatata”.

Pe langa aceasta parte foarte practica a evenimentului, copiilor cu diabet de tip 1 le-au fost pregatite  de catre studenti jocuri si concursuri amuzante. S-a dansat, s-a ras, s-a aplaudat si s-a facut multa miscare, stiut fiind ca miscarea este benefica in diabet. Cum evenimentul a avut loc cu putine zile inaintea Pastelui, jocurile si concursurile au fost in ton cu apropiata sarbatoare. Iar cei mici s-au bucurat sa participe la o asa-zisa vanatoare de oua, chiar daca echipa castigatoare trebuia sa gaseasca piese ale unui puzzle cu o imagine pascala sau sa coloreze un ou desenat pe hartie.

Vezi si 500 de oua colorate ascunse in gradinile Castelului Peles, gasite de copii in timp record

Pana la urma a fost vorba despre bucuria reintalnirii intre copiii care impartasesc acelasi diagnostic, aceleasi probleme cu glicemia si aceleasi restrictii. Copii care au legat prietenii frumoase, parinti care se sprijina reciproc in tot ceea ce inseamna gestionarea bolii si care formeaza o comunitate cat se poate de… dulce.

Autor: Laura Bogaciu

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here