Alfabetizarea emotionala a baietilor: cum ii invatam sa isi identifice emotiile

baiat trist

Identificarea emotiilor pe care le simtim este foarte importanta pentru o relatie armonioasa atat cu propria persoana, cat si cu cei din jurul nostru. In cazul copiilor, mai ales al baietilor, constientizarea propriilor sentimente si recunoasterea acestora pot ridica probleme.

Scarlett Onica Sursa FOTO: www.scarlettonica.ro

Cei mai multi dintre baieti nu cunosc prea bine termenii necesari pentru a-și identifica trairile: rușine, furie, tristețe, mâhnire, frustrare, aversiune. De aceea, este extrem de important ca in ajutorul lor sa vina parintii care sa ii ajute, putin cate putin, sa dobandeasca un vocabular al emotiilor – sa le recunoasca, sa le numeasca, sa identifice ce anume le-a provocat si ce le face sa iasa la suprafata. Acest proces este cunoscut si sub numele de alfabetizare emotionala, avand rolul de a trezi capacitatea de citire si intelegere a emotiilor.

Alfabetizarea emoționala implica recunoasterea si perceptia emotiilor proprii si folosirea acestei capacitati pentru a ne intelege mai bine pe noi insine, dar si pe ceilalti, presupunand, asadar, identificarea si numirea emotiilor pe care le simtim. Insusirea acestor invataminte este necesara pentru recunoasterea continutului emotional din vocea, expresiile fetei sau din limbajul trupului unei persoane si pentru intelegerea situatiilor si reactiilor ce produc aceste stari emotionale.

Prin intermediul alfabetizarii emotionale ii facem pe baieti constienti, de exemplu, de legatura dintre pierdere si tristete, dintre frustrare si mainie, dintre amenintari la adresa stimei de sine si teama. Totodata, ii invatam faptul ca aceste emotii vin, de obicei, la pachet cu manifestari. Le putem explica, de exemplu, faptul ca lacrimile nu sunt rusinoase si ca este in regula sa planga, chiar daca sunt baieti.

Primii pasi in alfabetizarea emotionala a baietilor, adesea rusinati de emotiile pe care le simt:

1. Ofera-le permisiunea de a avea o viata interioara, ofera-le aprobarea de a simti o gama completa de emotii umane si sprijina-i in dezvoltarea unui vocabular emotional. Astfel vor reusi sa se inteleaga mai bine pe ei insisi, dar vor invata si cum sa comunice mai eficient cu persoanele din jurul lor.
2. Recunoaste si accepta-le activitatile și ofera-le locuri sigure in care sa si le poata exprima.
3. Vorbeste-le pe limba lor, intr-un mod care să le onoreze mandria și barbatia. Cere-le sfatul, fii direct si cere-le ajutorul in rezolvarea problemelor.
4. Incurajeaza-i sa vorbesca, sa fie deschisi cu ceea ce simt – explica-le ca a marturisi ceea ce simti este un adevarat act de curajul.
6. Ofera-le un model de maturitate masculina in care e prezent atasamentul emotional.
7. Invata-i pe baieti ca sunt mai multe feluri de a demonstra masculinitate – empatia si blandetea sunt, de altfel, calitati dezirabile la un barbat.

Autor: Scarlett Onica, specialist în psihologia vârstelor și sociologia familiei.

Articol inspirit de cartea „Crescandu-l pe Cain – Cum protejam viata emotionala a baietilor”, M. Thompson, D. Kindlon, editura Herald, septembrie 2013.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here