Durerile usoare de burta sunt foarte des intalnite in randul copiilor mici. Una dintre cele mai des intalnire probleme este diareea – scaune foarte dese, care au un aspect diferit (consistenta si culoare).
Este important sa recunosti diareea, deoarece multi bebelusi, mai ales cei alaptati la san, au in general scaune moi si deschise la culoare. Diareea este in general provocata de virusuri, care apar mai frecvent vara, dar care pot aparea si in alte sezoane. Este foarte bine ca micutul sa fie hidratat foarte bine in aceasta perioada. Trebuie sa ii dai copilului foarte multe lichide atunci cand are scaune moi sau cand este bolnav, chiar daca nu are pofta de mancare si nu ii este sete. Daca scaunele celui mic sunt foarte moi si foarte dese sau daca durerile abdominale nu se atenueaza dupa o zi sau doua, este recomandat sa ceri sfatul medicului, intrucat starea copilului se poate agrava din cauza deshidratarii.
Ce nu stii despre hrana bebelusilor
De obicei, copiii au cea mai mare pofta de mancare dimineata. Aceasta scade treptat pana seara. Asadar nu forta copilul in in cazul in care nu isi doreste sa manance la cina. Mai mult decat atat, specialistii recomanda o masa pentru el cu cel putin doua ore inainte de culcare, pentru a avea un stomac sanatos si pentru a procesa alimentele.
Copiilor le plac mai mult mancarurile ambalate, mai ales daca li se ofera produse cu ambalaje atractive (cum ar fi personajele de desene animate). Aceasta teorie poate fi aplicata si in cazul alimentelor preparate acasa, cu conditia ca ele sa fie asezate cat mai atractiv in farfurie, astfel incat copilului sa i se faca pofta doar cand le priveste.
Desi rosiile sunt alimente nutritive, ele nu trebuie administrate copiilor cu varsta mai mica de un an. In timpul digerarii, ele sunt extrem de acide si pot provoca disconfort la nivelul intestinelor.
Carnea de vita cu dovlecei si ardei rosii este un preparat usor si totodata hranitor pentru copilasul tau.
Ingrediente:
- 200 nl apa;
- 85 g carne macra de vita;
- un cartof de marime mijlocie;
- o jumatate de dovlecel mic;
- o jumatate de ardei rosu.
Mod de preparare:
- Carnea de vita se spala bine sub jetul de apa rece, se scurge de apa si se taie cubulete.
- Cartoful si dovlecelul se curata si se spala cubulete.
- Ardeiul se taie felii subtiri.
- Se pune apa la fiert intr-o craticioara.
- Cand clocoteste, se adauga carnea si legumele.
- Se acopera cu un capac etans si se lasa sa fiarba timp de 20-30 de minute, pana cand carnea este bine patrunsa.
- Din toate aceste ingrediente se face un piure, adaugandu-se, daca este necesar, putin lapte, pentru a-i subtia consistenta.
Reteta este recomandata incepand cu varsta de 6-7 luni.