Apendicita la copii: simptome comune si tratament

Foto: blog.mission-health.org

Apendicita afecteaza mai ales copiii si adolescentii si este rara in cazul bebelusilor. Este unul dintre cele mai frecvente motive pentru interventii chirurgicale abdominale de urgenta la copii. Durerea de obicei se agraveaza si se muta in partea din dreapta jos a abdomenului. Varsaturi, diaree sau constipatie, si pierderea poftei de mancare sunt alte simptome comune.Apendicita nu este contagioasa.

Simptome si tratament

Simptomele de apendicita sunt asemanatoare cu cele ale altor afectiuni medicale comune (cum ar pietre la rinichi, pneumonie sau chiar o infectie a tractului urinar).
Pentru a confirma sau infirma apendicita, un medic va examina abdomenul pentru semne de durere si sensibilitate, ulterior se recolteaza teste de sange specifice, care pot arata infectie in organism si confirmarea se face prin examinare ecografica a copilului (la ecograf se vizualizeaza apendicele inflamat).

Mergeti imediat la medic in cazul in care copilul demonstreaza prezinta simptome de apendicita, inclusiv: durere care incepe in jurul buricului si de multe ori trece la abdomen dreapta jos; durere care devine mai clara pe parcursul mai multor ore; sensibilitatea care apare atunci cand se aplica presiune pentru abdomen dreapta jos; durerea care se agraveaza cand copilul tuseste, merge pe jos sau faceti alte miscari de impingere; greata si varsaturi; pierderea poftei de mancare; febra; constipatie sau diaree; umflarea abdomenului.

Sfatul specialistului – doctor Alina Papadopol, medic specialist pediatru, Centrul Medical Medsana:

“Nu exista nicio modalitate de a preveni apendicita, dar cu teste de diagnostic sofisticate si antibiotice, cele mai multe cazuri sunt identificate si tratate fara complicatii. In cazul in care apendicita ramane netratata, apendicele inflamat se poate sparge in 24 sau 72 de ore de la debutul simptomelor. In acest caz, durerea este severa si se poate raspandi in intregul abdomen, fiind insotita de o febra foarte puternica de 40 de grade Celsius. Indicatia terapeutica in apendicitele acute este apendicectomia insa exista situatii in care, in functie de decizia medicului chirurg, putem apela la tratament conservator.”

Operatia de apendicita

Chirurgul fie face o incizie in abdomen sau poate folosi un dispozitiv chirurgical mic (un laparoscop), care creeaza o deschidere mai mica. Aceasta interventie chirurgicala necesita de obicei 2-3 zile spitalizare si este o interventie de rutina, care se practica in sectiile de chirurgie pediatrica.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here