Daca esti una din femeile care au adoptat un stil de viata alternativ urmand o dieta vegetariana sau vegana si ai in plan o sarcina, te intrebi, cu siguranta, daca obiceiurile tale culinare pot afecta in vreun fel bebelusul.
Raspunsul este „nu”, potrivit doctorului Shannon M. Clark, reprezentata a Colegiului Obstetricienilor si Ginecologilor din Statele Unite. In realitate, insa, inainte de a urma o dieta vegetariana sau vegana in timpul sarcinii trebuie sa te documentezi serios, pentru a te asigura ca micutul tau primeste toti nutrientii pe care i-ar fi primit, in mod normal, din produse de origine animala.
Chiar daca nu au existat, pana in momentul de fata, studii controlate care sa dovedeasca o relatie de cauza efect intre vegetarianism sau veganism si sarcina, un raport realizat in 2015, care a inclus 22 de studii observationale despre diete vegetariene sau vegane in timpul sarcinii, a concluzionat ca acest stil de viata nu a cauzat probleme majore nici bebelusilor, nici mamelor. Este important de stiut ca raportul, publicat in BJORG, o revista internationala de obstetrica si ginecologie, a inclus doar studii la care au participat femei sanatoase, fara alte afectiuni medicale.
Dieta vegetariana in sarcina: ce trebuie sa stii
Potrivit Academiei de Nutritie si Dietetica din Statele Unite, dietele pe baza de plante sunt sanatoase si adecvate, din punct de vedere nutritional, femeilor insarcinate doar daca sunt planificate corespunzator. Daca o femeie insarcinata nu mananca carne, de pilda, ar putea avea deficiente de fier si vitamina B12. Fierul este crucial in timpul sarcinii, volumul sangelui marindu-se – o lipsa de fier poate duce la anemie, afectiune care creste riscul nasterilor premature, dar si a copiilor subdezvoltati, cu o greutate foarte mica la nastere, explica doctor Clark, specialista in medicina materno-fetala.
In mod normal, o femeie insarcinata trebuie sa dubleze cantitatea de fier pe care o consuma inainte de aparitia bebelusului. Astfel, in cazul viitoarelor mamici vegetariene si vegane lucrurile se complica si mai tare, alimentele bogate in fier, precum fasolea uscata, mazarea si cerealele fortificate fiind esentiale pentru sanatatea ta si a bebelusului. Mai mult decat atat, pentru ca fierul provenit din legume nu se absoarbe la fel de usor precum cel provenit din carne, legumele, in acest caz, trebuie sa fie bine gatite sau sa fie consumate alaturi de alimente bogate in vitamina C, pentru a facilita absorbtia, sfatuieste Susan Levin, specialist in educatie nutritionala pentru Comitetul Medicilor Responsabili, o organizatie ce promoveaza dietele vegane. Levin adauga „Incurajez orice gravida, nu doar femeile vegetariene sau vegane, sa ia vitaminele prenatale si sa consume multe mancaruri bogate in fier, precum spanac, linte, stafide, prune si sfecla”.
Vitaminele din complexul de B-uri, inclusiv vitamina B12 si acidul folic, sunt, de asemenea, deosebit de importante in timpul sarcinii. Vitamina B12 nu se gaseste in plante, insa tofu, laptele de soia, unele cereale si drojdia nutritiva inactiva, consumata de unii vegani ca un substitut pentru branza, contin vitamina B12.
Dieta vegetariana in sarcina: excluderea carnii poate aduce beneficii?
Acidul folic previne defectele tubului neural la nivelul coloanei si al creierului, care pot aparea inca din prima luna de sarcina, motiv pentru care medicii si organizatiile pentru sanatate recomanda ca orice femeie insarcinata sa ia zilnic un supliment de cel putin 400 de micrograme de acid folic.
Dezechilibrele simultane de vitamina B12 si acid folic au aratat un risc crescut de aparitie a defectelor tubului neural, potrivit doctorului Clark. De aceea, medicii recomanda intr-o majoritate covarsitoare vitaminele prenatale, care contin de obicei fier, vitamina B12, acid folic si alti nutrienti.
Cu toate acestea, excluderea carnii din dieta in timpul sarcinii poate avea si unele beneficii. O dieta vegetariana in primul trimestru de sarcina scade riscul unei cresteri masive in greutate in timpul sarcinii, conform unui studiu publicat in 2010. In plus, potrivit doctorului Levin dietele bogate in plante reduc riscul complicatiilor, inclusiv al diabetului gestational – acest beneficiu este valabil atat in cazul persoanelor vegetariene, cat si in cazul persoanelor carnivore care consuma multe legume in timpul sarcinii.