De sarbatori, pofta este la ordinea zilei! Probabil deja ai vizualizat tabloul exceselor culinare ce te paste in perioada imediat urmatoare. Daca insa vei ceda tentatiilor, mergand pe ideea ca poftesti si ai o scuza, s-ar putea sa provoci mai multe pagube decat ti-ai imaginat, mai ales daca esti insarcinata. Nu vorbim neaparat de kilogramele pe care ai putea sa le iei in exces, ci mai curand de faptul ca, de regula, o masa prea imbelsugata, care se abate asupra unui stomac ce are oricum dificultati de tranzit pe masura ce sarcina inainteaza, te poate afecta provocandu-ti stari de satietate, arsuri sau, si mai grav, intoxicatii alimentare sau enterocolite. Ori, mai ales in cazul tau, acum cand nu ai voie sa iei medicamente aceste lucruri trebuie prevenite. Cel mai bun sfat pentru aceasta perioada este sa mentii un echilibru și cand este cazul, cu anumite produse alimentare, chiar sa faci un exercitiu de vointa.
Nu uita de altfel ca tot ce consumi tu se transmite si la copil si chiar nu este nevoie sa mananci cat pentru doi, pentru ca el isi ia toate cele necesare din organismul tau, in schimb, daca un produs este toxic, prea condimentat sau, bei alcool, viitorul bebelus s-ar putea sa aiba de suferit. Bebelusul din burtica ta are nevie de substante nutritive ca sa creasca si sa se dezvolte normal. Asta nu inseamna sa-ti pui pofta in cui, dar regula de aur este sa mananci cat mai sanatos, mai des, in portii mici.
Pe de alta parte, ar fi indicat sa ceri sfatul unui nutritionist, sau macar recomandari din partea medicului ce iti monitorizeaza sarcina. Poti gasi alternative mai sanatoase, astfel incat, de exemplu, poti inlocui cu succes carnea de porc atat de nelipsita in sarmale, piftie si fripturi, cu carnea de pui sau mai ales cu cea de curcan care este extrem de gustoasa.
Ca situatia sa fie cat mai echilibrata, nu uita de vitaminele prenatale. Cele mai multe suplimente prenatale conţin o cantitate mai mare de acid folic, fier şi calciu decât multivitaminele obişnuite. Femeile gravide au nevoie de o cantitate mai mare din aceşti nutrienţi decât femeile obişnuite, şi în special de acid folic care reduce riscurile de deficienţă ale sistemului nervos al fătului ca spina bifida. În afară de fier şi acid folic, un adevărat supliment prenatal ar trebui să conţină vitamina C, vitamina D, vitamine din complexul B – tiamine, vitamina B-6, riboflavin, niacin şi B-12 precum şi calciu, potasiu, vitamina A, cupru, acid pantoteic, zinc şi vitamina E. Vitaminele prenatale conţin în mod obişnuit şi un laxativ uşor, deoarece cantităţi prea mari de fier pot să provoace constipaţie.
Sfat Superbebe:
In timpul sarcinii, pot sa apara probleme de tranzit intestinal, constipatie sau probleme cu hemoroizii si de aceea este indicata o hidratare buna si evitarea condimentelor. Pentru ca organismul tau sa nu acumuleze apa si sa ai probleme cu extremitatile umflate, incearca sa reduci sarea din alimentatie. Evita bauturi alcoolice. Pentru serile festive, pot fi cosumate cocktailuri fara alcool, care asigura organismului vitamine si hidratare si pot fi decorate in mod spectaculos.