Ce faci când se îmbolnăvește în vacanță?

Foto: parenting.firstcry.com

O vacanță reușită împreună cu copilul înseamnă, pe lângă multe altele, ca micuțul să nu fie supus riscului de îmbolnăvire. Ideal ar fi să încerci să previi o eventuală astfel de situație, însă dacă totuși se întâmplă, nu trebuie să intri în panică și să iei hotărâri rapide. Nu înseamnă că dacă micuțul face un puseu de febră sau diaree trebuie să strângeți imediat bagajele și să vă întoarceți acasă. Bineînțeles, dacă se alege cu o varicelă sau orice altă boală contagioasă, atunci chiar trebuie neapărat să vă încheiați concediul și să vă întoarceți la domiciliu.

Gândește-te că, în vacanță, fie ea la mare, la munte sau în afara țării, posibilitățile ca micuțul să se îmbolnăvească sunt nenumărate: fie că mănâncă o înghețată rece și se alege cu roșu în gât și febră, fie îl arde soarele și face o insolație puternică, sau îl mușcă insecte și este alergic, mănâncă alimente nu tocmai adecvate și face o toxiinfecție alimentară etc.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai comune afecțiuni cu care se pot confrunta copiii în timpul vacanțelor. Dar așa cum spune o vorbă din bătrâni, paza bună trece primejdia rea. Este bine să fii precaută și să ai pregătită o trusă de prim-ajutor pentru concediu, pentru a putea interveni în astfel de situații. Bineînțeles, indicat ar fi să-l suni pe medicul pediatru al copilului, să-i descrii simptomele ca să-ți indice cel mai bun tratament.

Trusa medicinală de concediu

Ținând cont că este vară și soarele arde cu putere, crema și loțiunile solare cu factor de protecție ridicat (50+) sunt indispensabile, chiar dacă concediul nu este petrecut la mare. De mare ajutor sunt și loțiunile și sprayurile împotriva mușcăturilor de insecte, căci unii copii pot dezvolta alergii chiar și în urma unei banale mușcături de țânțar. La fel de importante sunt și pansamentele sterile, leucoplastul, apa oxigenată, rivanolul, alcoolul iodat sau unguentul antiinflamator, știut fiind faptul că micuții adună câte o zgarietura la fiecare pas.

Rănile mai mari, produse de obiecte ruginite sau leziunile care au venit în contact cu potențiale surse de infecție trebuie dezinfectate imediat cu apă și săpun, apoi se cere sfatul medicului. Un alt compartiment al trusei trebuie să conțină antitermice: paracetamol și ibuprofen. Acestea trebuie să fie în ambalajul original și să conțină neapărat prospectul. Când este vorba de febră la copii, în prospect găsești toate informațiile de care ai nevoie (atunci când pediatrul nu-ți răspunde la telefon), privind modul de administrare și cantitatea pe care trebuie să i-o administrezi copilului.

Termometrul este neapărat necesar. Pe lângă antitermice, trebuie să pui și picături pentru nas, drajeuri pentru durerile în gât, un sirop de tuse și chiar un flacon cu vitamina C. Toate acestea îl vor ajuta pe micuț să lupte eficient cu o eventuală răceală. Dacă febra persistă, sub tratament, mai mult de 24 de ore, este recomandat să-l vadă un medic. Pentru durerile de dinți sau burtică este bine să ai și câteva analgezice, recomandate vârstei copilului tău. Trebuie însă să ai mare grijă cum administrezi aceste medicamente. Dacă durerea revine după câteva ore de la administrare, este recomandat să mergi cu copilul la camera de gardă, unde un specialist îi va recomanda un tratament adecvat. Din trusă nu trebuie să-ți lipsească nici preparatele pentru combaterea bolii diareice sau a constipației și nici antivomitivele.

Cum se tratează juliturile, zgârieturile

În cazul unei tăieturi sau julituri cu sângerare, se face presiune directă pe rană, prin compresie cu un bandaj sau un prosop curat. Se spală bine rana cu apă, de aceea este bine să ai în trusa de prim ajutor un spray cu apă termală şi unul antiseptic sau cu alcool (spirt medicinal). După spălarea şi dezinfectarea rănii, în special în cazul plăgilor tăiate este utilă aplicarea cu ajutorul unui beţişor pentru curăţarea urechii înmuiat în alcool iodat 1%, a unui strat protector, urmat de o pudră recomandată de pediatru şi acoperirea rănii cu o compresă sterilă peste care se pune un bandaj adeziv. Nu sunt recomandate unguentele în plagă, deoarece pot produce erupţii în jurul ei.

Ce facem cu alergiile solare

Din punct de vedere medical, sunt recunoscute mai multe tipuri de alergii solare: erupţii polimorfe la lumină, erupţii polimorfe ereditare, erupţii fotoalergice, urticarie. Acestea sunt determinate fie de acţiunea pe piele a razelor soarelui fie de efectele luminii solare în contact cu substanţele chimice aplicate pe piele sau cu anumite medicamente administrate. Dacă micuțul este predispus la astfel de alergii este foarte importantă prevenirea acestora. Astfel, limitează, pe cât posibil, expunerea lui la soare, protejează pielea cu creme cu factor de protecţie solară şi cu protecţie împotriva ultravioletelor, foloseşte haine de culoare deschisă, din materiale naturale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here