Somnul bebeluşilor este una dintre principalele preocupări ale părinţilor. În primele săptămâni de viaţă, bebeluşii dorm în medie între 16 şi 18 ore pe zi. Un nou-născut doarme pe reprize de câte două până la patru ore, se trezeşte pentru masă şi o scurtă joacă, apoi adoarme din nou.
În primele zile, el adoarme instantaneu, fără niciun comentariu, cu excepţia cazurilor în care are colici. Indiferent dacă este într-un sac de dormit, în pătuţ, în coş, în cărucior sau în scaunul de maşină, el adoarme imediat ce apare Moş Ene pe la gene.
Statisticile au demonstrat că părinţii fac o serie de greşeli care au rolul de a le tulbura micuţilor somnul de peste noapte. Mai mult decât atât, specialiştii pediatri din SUA au întocmit o listă cu cele mai comune greşeli ale părinţilor în ceea ce priveşte somnul copiilor.
Copilul trebuie aşezat în pat înainte de a dormi. Trasează limita între zi şi noapte! Bebeluşul nu va reuşi niciodată să doarmă de seara până dimineaţa fără să se trezească dacă nu face diferenţa dintre noapte şi zi, dintre lumină şi întuneric. Aşadar, pentru a-l ajuta, organizează-i ritmul natural de somn: lasă lumina să pătrundă în camera lui dimineaţa şi în timpul somnului de după-amiază, iar noaptea, stinge orice veioză sau lampă. În timp ce îl hrăneşti înainte de culcare este recomandat să nu te joci sau să vorbeşti cu el. Astfel va realiza că noaptea este pentru dormit.
Un bebeluş nu trebuie să facă programul întregii familii. Dacă el doarme, asta nu înseamnă că toată lumea trebuie să vorbească în şoaptă şi să umble prin casă în vârful picioarelor. Dimpotrivă, este indicat ca ambianţa sonoră să fie normală pentru ca micuţul să se obişnuiască să doarmă în orice condiţii.
Fii atentă la hăinuţele cu care îl îmbraci pe bebe la somn. Ai grijă să nu fie foarte gros îmbrăcat, deoarece acest lucru i-ar putea produce un real disconfort şi astfel nu va putea dormi liniştit. Sunt preferate hăinuţele din ţesături naturale, care absorb transpiraţia şi lasă pielea să respire. Pătura cu care îl înveleşti trebuie să fie din materiale naturale. De asemenea, specialiştii sunt de părere că în patul copilului nu ar trebui să existe jucării, pernuţe sau alte obicte cu care s-ar putea accidenta sau sufoca în timpul somnului.