Program bebelus: greseli pe care trebuie sa le eviti

program bebelus

Somnul bebeluşilor este una dintre principalele preocupări ale părinţilor. În primele săptămâni de viaţă, bebeluşii dorm în medie între 16 şi 18 ore pe zi. Un nou-născut doarme pe reprize de câte două până la patru ore, se trezeşte pentru masă şi o scurtă joacă, apoi adoarme din nou.

În primele zile, el adoarme instantaneu, fără niciun comentariu, cu excepţia cazurilor în care are colici. Indiferent dacă este într-un sac de dormit, în pătuţ, în coş, în cărucior sau în scaunul de maşină, el adoarme imediat ce apare Moş Ene pe la gene. După vârsta de trei, patru luni, sugarii sunt gata pentru următoarea etapă din viaţa lor, aceea în care dorm toată noaptea fără să se trezească. Aceasta în cazul în care nu este bolnăvior. Unele mame preferă să doarmă în pat cu micuţii lor, pentru a fi acolo atunci când aceştia doresc să fie hrăniţi, dar şi pentru a-i supraveghea atent. Multora dintre acestea le este teamă ca nu cumva, pe timul nopţii, în lipsa lor, bebeluşul să se asfixieze. Altele, deşi bebeluşii lor s-au obişnuit să doarmă singuri, nu rezistă tentaţiei de a-i vizita peste noapte, tot din dorinţa de a se asigura că totul este bine.

Chiar dacă vei păşi prin dormitor ca o pisică, este imposibil ca cel mic să nu te simtă şi, atunci, să nu te plângi că în fiecare noapte cel mic se trezeşte urlând şi nu te mai lasă nici pe tine să dormi. Aceste practici sunt combătute de specialişti, care consideră că aceste greşeli trebuie evitate. Aceştia consideră că cei mici trebuie să doarmă singuri, în patul lor, în camera lor, încă din prima zi după sosirea acasă. Adeseoa, principalul motiv pentru care cei mici se trezesc noaptea este reprezentat de părinţi. Statisticile au demonstrat că părinţii fac o serie de greşeli care au rolul de a le tulbura micuţilor somnul de peste noapte. Mai mult decât atât, specialiştii pediatri din SUA au întocmit o listă cu cele mai comune greşeli ale părinţilor în ceea ce priveşte somnul copiilor.

Program bebelus. Nu-l hrăni noaptea!

Bebeluşul este gata să renunţe la mesele din timpul nopţii în momentul în care a ajuns la greutatea de aproximativ 6 kilograme. De aceea, pe măsură ce creşte, este bine să elimini gradual mesele din timpul nopţii. Dacă are mai mult de şase kilograme şi încă se mai trezeşte la ora 2 dimineaţa să-şi primească biberonul sau sânul mamei, atunci acesta este un obicei învăţat. Dacă cere mâncare noaptea, încearcă să prelungeşti timpul dintre o masă şi cealaltă pe timpul zilei. Dacă totuşi se trezeşte, nu-l lua în braţe şi nu-l hrăni decât dacă este timpul. De asemenea, nu este recomandat să-ţi adormi copilul cu biberonul în gură. Când se întâmplă acest lucru, laptele acumulat în cavitatea bucală poate favoriza apariţia cariei de biberon. Mai mult, specialiştii sunt de părere că această practică sporeşte riscul apariţiei infecţiilor la urechi.

Nu-l adormi legănat!

Încă din primele zile de viaţă, este bine să-ţi obişnuieşti copilul să adoarmă în pătuţ, şi nu în braţe. Când se va trezi în timpul nopţii, va căuta ultimul lucru pe care l-a văzut înainte să adoarmă şi anume chipul tău şi va plânge până îl va vedea că reapare. Copilul trebuie aşezat în pat înainte de a dormi. Este indicat să nu-l adormi legănat, căci va face tot posibilul să obţină această dovadă de iubire în fiecare seară. Trasează limita între zi şi noapte! Bebeluşul nu va reuşi niciodată să doarmă de seara până dimineaţa fără să se trezească dacă nu face diferenţa dintre noapte şi zi, dintre lumină şi întuneric. Aşadar, pentru a-l ajuta, organizează-i ritmul natural de somn: lasă lumina să pătrundă în camera lui dimineaţa şi în timpul somnului de după-amiază, iar noaptea, stinge orice veioză sau lampă. În timp ce îl hrăneşti înainte de culcare este recomandat să nu te joci sau să vorbeşti cu el. Astfel va realiza că noaptea este pentru dormit.

Program bebelus. Nu-l lăsa să vă controleze!

Un bebeluş nu trebuie să facă programul întregii familii. Dacă el doarme, asta nu înseamnă că toată lumea trebuie să vorbească în şoaptă şi să umble prin casă în vârful picioarelor. Dimpotrivă, este indicat ca ambianţa sonoră să fie normală pentru ca micuţul să se obişnuiască să doarmă în orice condiţii.

Nu fi sclava staţiei!

Dacă bebeluşul se trezeşte în timpul nopţii plângând, iar tu te duci la el în cameră ori de câte ori scoate cel mai mic scâncet, el nu va învăţa niciodată să se liniştească şi să adoarmă singur. (Bineînţeles, dacă cel mic este bolnăvior, trebuie să-i acorzi toată atenţia şi să faci chiar şi nopţi albe pentru el). Înainte de culcare, dă staţia mai încet ca să nu auzi fiecare scâncet sau smiorcăit al copilului. Dacă plânge foarte tare, aşteaptă cinci minute să vezi dacă se linişteşte şi abia apoi mergi la el în cameră să te convingi că nu s-a întâmplat nimic. Noaptea următoare, măreşte acest interval la 10 minute şi aşa mai departe, toată săptămâna, până nu se va mai trezi deloc până dimineaţa.

Program bebelus. Asigură-i confortul necesar

Fii atentă la hăinuţele cu care îl îmbraci pe bebe la somn. Ai grijă să nu fie foarte gros îmbrăcat, deoarece acest lucru i-ar putea produce un real disconfort şi astfel nu va putea dormi liniştit. Sunt preferate hăinuţele din ţesături naturale, care absorb transpiraţia şi lasă pielea să respire. Pătura cu care îl înveleşti trebuie să fie din materiale naturale. De asemenea, specialiştii sunt de părere că în patul copilului nu ar trebui să existe jucării, pernuţe sau alte obicte cu care s-ar putea accidenta sau sufoca în timpul somnului.

Se spune despre copii că sunt foarte şireţi şi profitori. Chiar dacă la vârsta de câteva luni, ei par că nu pricep mare lucru, obiceiurile bune şi rele le învaţă mai repede decât ţi-ai putea imagina. Este de ajuns să intri la el în cameră o dată ca să vezi de ce plânge, iar el va învăţa că de câte ori are el chef, tu răspunzi la apel. Este suficient să plângă puţin, iar tu îi acorzi toată atenţia pe care el o cere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here