În incercarea de a preveni moartea a milioane de copii din intreaga lume, ziua de 12 noiembrie a fost desemnată Ziua Mondială împotriva Pneumoniei (World Pneumonia Day). Organizaţii şi companii din toată lumea s-au alăturat cauzei şi o susţin prin demersuri vizibile. Și în România se fac acţiuni menite să informeze şi să educe continuu familiile în vederea unui comportament preventiv când vine vorba de sănătatea copiilor.
Citește și: Cele mai des intalnite afectiuni respiratorii la bebelus si copilul mic
Ziua Mondială împotriva Pneumoniei este o iniţiativă globală care îşi propune să educe şi să informeze părinţii din întreaga lume cu privire la faptul că pneumonia, boala care provoacă cele mai multe decese în rândul copiilor cu vârstă de până la 5 ani, poate fi prevenită.
„Pneumonia este o infecţie a aparatului respirator care afectează vârstele extreme (copiii şi bătrânii). Pneumoniile au o incidenţă foarte mare, incidenţă care se reduce odată cu înaintarea în vârstă. Acestă afecţiune se încadrează în categoria infecţiilor pneumococice alături de boli precum: meningita, septicemia, otita medie, sinuzita sau bronşita.”, a declarat prof.dr. Doina Pleşca – Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie.
Citește și: Pneumonia la copii: cauze, simptome, tratament. Dar mai ales, preventie!
„Zilnic, aproape 2.200 de copii sub cinci ani mor din cauza pneumoniei, o boală ce poate fi tratată şi în mare parte prevenită. Un angajament puternic la nivel global şi creşterea investiţiilor sunt critice în lupta împotriva acestei boli. Vom putea salva viețile a milioane de copii doar prin intervenţii eficiente din punct de vedere al costurilor, menite să ofere copiilor protecţie, prevenţie şi tratament în comunităţile în care trăiesc”, a afirmat Henrietta Fore, directorul executiv al UNICEF.
La copiii cu vârstă mai mică de 5 ani, pneumonia provoacă moartea mai mult decât orice altă afecţiune. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, imunizarea cu un vaccin îmbunătăţit continuu este singura alternativă de prevenţie a pneumoniei. În România, bolile pneumococice şi, indirect, pneumonia este principală cauză a mortalităţii infantile. În situaţia în care copilul nu a fost vaccinat preventiv şi se îmbolnăveşte de pneumonie, tratamentul care se aplică este cel cu antibiotice.