La aceasta varsta, al tau bebelus este foarte activ in ceea ce priveste activitatea de joaca de zi cu zi. Ii place sa deschida si sa inchida usile dulapurilor, iar golitul oricarui recipient, fie el si cosul de gunoi, reprezinta o distractie pe cinste. Ii place sa faca zgomot mergand cu pantofiorii pe dusumeaua de lemn, ii place sa se joace cu cuburi si sa le aranjeze in functie de marime si culori si, foarte, foarte tare, ii place sa stea dupa tine prin bucatarie. Aceasta camera i se pare ceva fascinant, la fel cum era atras de baie, in urma cu cateva saptamani. Iar daca ii mai dai si niste creioane colorate, iti va mazgalii toti pereti. Este foarte atras de aceste activitati „artistice”. Orice ar spune si orice ar face, va constitui o repetitie. Cel mic se repeta in toate activitatile, punandu-ti la incercarea rabdarea, mai ales cand face ceva ce nu-ti convine. El nu vrea sa te supere, doar vrea sa-si perfectionze aptitudinile.
Luxatiile si fracturile
Entorsele, luxatiile si fracturile sunt afectiuni ale aparatului locomotor care apar in urma unor traumatisme. Entorsele si luxatiile se produc prin suprasolicitarea articulatiilor. In cazul luxatiilor, suprafetele articulare de la nivelul capetelor osoase pierd contactul intre ele; apare o dislocare pentru care medicul ortoped trebuie sa intervina in vederea restabilirii raporturilor osoase normale (realizarea unei bune imbinari intre oase la nivelul articulatiei). Entorsele sunt, de obicei, leziuni post-traumatice ale capsulei articulare si ale ligamentelor. Daca traumatismul este puternic, poate provoca si leziuni ale cartilajelor, ale muschilor si tendoanelor. Aceste afectiuni nu sunt des intalnite in cazul sugarilor, insa, cei mici care invata sa mearga, pot suferi oricand un astfel de accident. Simptomatic, atat luxatiile cat si entorsele se manifesta prin durere, invinetire, umflare si sensibilitate sporita a zonei afectate. Daca micutul tau face o luxatie, aplica-i o compresa rece In zona afectata, pentru 24 de ore si suna-ti medicul pentru a-l vedea pe cel mic. La aceasta varsta, orice vanataie trebuie consultata de medic, deoarece poate ascunde in spatele ei, ceva mult mai grav O fractura sau un os rup, este o rana neobisnuita pentru un sugar sau un bebelus deoarece acesstia se nasc cu oase relative moi, asemenea unor cartilagii care, abia dupa cateva luni se intaresc. In timp ce vor invata sa mearga, este putin probabil sa-si fractureze sau sa-si rupa vreun os, decat in cazul in care copilul sufera o cazatura severa sau este victima vreunui accident. Pentru a stii pe viitor cum se manifesta o astfel de problema, simptomele unei fracture osaoase sunt urmatoarele: durere, inrosire a zonei, sangerare, sensibilitate, umflarea si invinetirea pielii. In cazul in care cel mic are o fractura osoasa, pune-I gheata pe zona respectiva, iar apoi imobilizeaza-l pentru a-l transporta de urgenta la camera de garda a sectiei de ortopedie.
Nu uita!
La aceasta varsta, copilul tau va cantari aproximativ 10 kilograme si va masura circa 76 de centimetri. Pana la prima aniversare, bebelusul tau probabil ca si-a triplet deja greutatea cu care s-a nascut. In urmatoarele lunii, cel mic va mai primi in dar de la „Zana Maseluta” cativa dintisori dupa incisive, vor aparea cei patru molari, iar apoi, cei patru canini. Pentru ca peste numai o saptamana va impini un anisor, gandeste-te de pe acum la ce cadouri ii vei face. Jucariile care il atrag acum sunt cuburile de constructii, animalutele de plus sau papusile, mingiile, cartile cartonate cu animale sau puzzle-uri foarte simple.