Dezvoltare bebelus: Luna a 6-a/ Saptamana 22 de viata

Pe masura ce incepe sa se miste, va trebui sa te gandesti la a impune anumite restrictii. Va trebui sa-i restrictionezi accesul catre anumite zone din casa sau sa-l indepartezi de la activitatii care prezinta o potentiala doza de pericol. Asa cum spuneam, daca el isi doreste cu adevarat sa ajunga undeva, va face tot posibilul pentru a reusi, asa ca nu te mira daca va rezista eforturilor tale de a-l indeparta de la anumite lucruri periculoase. Nu are nimic personal cu tine si nici nu este obraznic, pur si simplu reactioneaza asa cum stie el mai bine.

In a 22-a saptamana de viata, cel mic se va angaja in tot mai multe jocuri, deoarece, inconstient, ii place sa se joace, pentru a invata cat mai multe lucruri noi. Ii plac foarte tare jucariile care zornaie. Deja stie ca unele jucarii scot sunete, in timp ce altele nu. Realizeaza ca aceea care face zgomot este jucaria, nu manuta sa. Iar daca te intrebai de ce arunca mereu aceeasi jucarie pe jos, ei bine, iata raspunsul: testeaza mediul ce-l inconjoara. Vrea sa afle daca jucaria cade in acelasi fel si scoate acelasi sunet de fiecare data cand atinge podeaua. Acest joc, desi poate deveni frustrant pentru tine, pe el il fascineaza.

Tot in aceasta perioada, vei observa probabil ca micutul devine precaut cu strainii si nu va mai sari in bratele oricui. Reactiile lui s-ar putea traduce prin planset si cautarea din priviri a mamei, pentru a-i da o mana de ajutor, atunci cand cineva necunoscut se apropie de el. Este doar o faza, pe care o va depasi odata cu trecerea timpului.

Primii dintisori la bebelus: simptome

Trebuie stiut de la bun inceput ca primii dintisori vin la pachet cu o serie de simptome care isi pot face prezenta cu cateva saptamani sau chiar luni inainte ca tu sa-i vezi micutului primul dintisor in gurita. In vreme ce dintii incearca sa erupa din tesutul osos si cel al gingiei, simptomele pot aparea si disparea de la o zi la alta. Primul lucru pe care il vei observa va fi acela ca va refuza alimentele solide sau, uneori, chiar si sanul mamei. Acest lucru deoarece atat solidele, cat si efortul de a suge de la sanul tau vor pune presiune pe gingiile lui, ceea ce-i va crea un mare disconfort.

Anemia poate fi pusa pe seama faptului ca numarul celulelor rosii din sange este in scadere sau ca in organism exista o deficienta de fier. Nu este o boala in sine, ci, mai degraba, un simptom al unor afectiuni care pot aparea la orice varsta. Copilul anemic prezinta simptome de oboseala, somnolenta sau paloare a fetei. Daca ai impresia ca micutul poate suferi de anemie, cel mai bine ar fi sa ceri sfatul medicului pediatru si sa te asiguri ca dieta bebelusului contine suficiente vitamine si fier. Acelasi lucru este valabil si pentru formulele de lapte praf. Alege un lapte praf care sa contina supliment de fier. Fii foarte atenta la orice semne de sangerare, cum ar fi urmele de sange din materiile fecale sau urina, lucru pe care ar trebui sa-l faci cunoscut, de urgenta, medicului. Anemia are foarte multe cauze, motiv pentru care fiecare cauza trebuie tratata in mod diferit.

Nu uita!

Spre sfarsitul celei de-a 22-a saptamani de viatam bebelusul cantareste aproximativ 7 kilograme si masoara in medie 65 de centimetri in lungime. Din moment ce micutul a trecut la diversificarea alimentatiei, cantitatea zilnica de lapte matern sau lapte praf pe care o consuma este acum in scadere. Cu toate acestea, necesarul de calorii si-l obtine tot din lapte. Pana la implinirea varstei de un an, micutul va manca trei mese pe zi, compuse din alimente solide, si va mai avea nevoie de un singur alaptat sau un biberon cu lapte praf.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here