Al tau bebelus va avea nevoie de cateva perioade linistite in timpul zilei, momente in care va petrece o ora sau poate chiar mai mult jucandu-se si cercetand jucariile de pe langa patutul lui. Tot acum ar putea fi etapa in care va cere mai mult timp din partea ta pentru a va juca impreuna. Este in continuare fascinat sa-ti studieze fata, insa acum isi indreapta privirea si catre corpul si hainele tale. Din ce in ce mai mult, vei observa ca face asocieri de consoane si vocale si chiar dubleaza anumite silabe: „da-da, ba-ba”. Nu te bucura pentru ca mai este ceva pana va spune „mama” sau „tata” in mod constient. De fiecare data cand il auzi vorbind, raspunde-i cu un zambet si repeta si tu „cuvintele” pe care el le bolboroseste. Acest lucru il va incuraja sa „vorbeasca” si mai mult. Si, ori de cate ori petreceti timpul impreuna, numeste corect actiunile pe care le intreprindeti sau obiectele de care va folositi. De exemplu, cand ii citesti dintr-o carte, arata-i in poze nasul copilului, ochii, gura, iar apoi atinge-le si pe cele ale bebelusului tau pentru a face asocierile. Asa cum spuneam, tot acum, cel mic incepe sa-si descopere organele genitale. Nu te alarma, deoarece este ceva absolut normal. Pentru ca in majoritatea timpului este imbracat, vei observa ca atunci cand ii schimbi scutecul sau cand ii faci baie, isi atinge cu manutele organele genitale. In aceste momente, tu trebuie sa-i vorbesti si sa-i spui cum se numesc.
Cat doarme
La aceasta varsta, cel mic are nevoie doar de doua reprize de somn in timpul zilei, restul de odihna fiind asigurat noaptea, cand va dormi aproximativ 12 ore. Limiteaza somnul din timpul zilei, la aproximativ 2 ore repriza, pentru ca, daca micutul va dormi prea mult in timpul zilei, va avea probleme atunci cand va trebui sa adoarma seara la ora stabilita. Recomandabil ar fi ca intre reprizele de somn din timpul zilei si intre somnul de dupa-amiaza si cel de noapte sa treaca aproximativ 4 ore.
Impetigo
Impetigo este o infectie bacteriana inflamatorie care afecteaza pielea, in special cea din zona gurii si a nasului. Este extrem de contagioasa, iar cei mici sunt foarte predispusi la contractarea ei. Simptomatica poate include o iritatie de culoare rosie, alaturi de multe basici mici, unele dintre ele, posibil, pline cu puroi. Dupa spargerea acestor basici, pot aparea cruste de culoare galbena. Aceste basici nu sunt dureroase, inca pot provoca o senzatie de mancarime si pot fi asociate cu febra mica. Important de retinut ca un copil poate fi contagios si dupa vindecarea tuturor leziunilor. Daca constati manifestarea acestor simptome pe pielea micutului tau, suna de urgenta medicul pediatru, care iti va prescrie cel mai bun tratament si te va invata cum sa ingrijesti aceste leziuni.
Nu uita!
La aceasta varsta, cel mic va cantari in medie aproximativ 6.500 de grame si va masura in lungime circa 63,5 centimetri. In cazul in care micutul este racit, asteapta inainte de a introduce un nou aliment solid in dieta sa, deoarece in aceasta perioada s-ar putea sa nu prea aiba pofta de mancare si sa nu fie prea incantat de gustul unui anume fruct sau al unei legume. Nu lega jucariile sau suzeta de patutul celui mic cu sarma sau elastic, pentru ca el va dori sa traga de ele si astfel s-ar putea produce accidente.