La varsta de cinci saptamani, aproape orice bebelus este sensibil la vocile umane. Este foarte atent atunci cand aude o voce si va reactiona in special la tonalitatile inalte ale vocilor de femei. De cate ori cineva ii va vorbi, impulsul va trece prin celulele nervoase, iar repetitia unor sunete il va ajuta sa-si intareasca conexiunile cerebrale deja existente si sa-si formeze altele noi.
Vei observa ca orice sunet nou, in special cel al vocii umane il va determina sa se opreasca din supt, la fel cum si activitatea de studiere a fetei umane il va face sa uite pentru cateva clipe de placerea lui cea mai mare, suptul sanului, suzetei sau degetului. Iar acest lucru se va repeta de cateva ori, deoarece la aceasta varsta cel mic nu detine foarte multa capacitate de memorare a obiectelor sau persoanelor, insa lucrurile se vor remedia treptat. Dezvoltarea fizica este si ea in continua crestere. Cand va fi sustinut in pozitia „sezut”, cel mic isi va tine singur capul drept. Pentru perioade foarte scurte de timp, isi va ridica capul, atunci cand este asezat pe spate sau pe burta. Specialistii sunt de parere ca, pentru a-l ajuta sa-si tonifice musculatura gatului, este indicat sa-i permiti tot felul de pozitii pe timpul zilei, cum ar fi aceea de a sta pe spate, pe burtica, intr-un scaun pentru nou-nascuti (cos scoica), in carucior sau chiar la tine in brate. De acum, apuca bine orice obiect ii pui in manuta, iar corpul sau deja incepe sa se indrepte, renuntand la pozitia fetala cu care s-a obisnuit in uter. Va da tot mai mult din picioruse, atunci cand se va intinde, isi va arcui spatele si va face tot felul de miscari dezordonate cu mainile. Chiar si vederea se imbunatateste in aceasta perioada. Poate vedea clar ceea ce se afla la o distanta de 45 de centimetri, insa, din cauza faptului ca nu-si poate controla miscarile, tot ce va putea face va fi sa intinda mana catre obiectele care ii atrag atentia. Va fi fascinat sa loveasca cu manuta o jucarie agatata deasupra patutului, insa nu o va tine in mana mai mult de cateva secunde.
Mici probleme
Atat la aceasta varsta, cat si mai tarziu, cel mic se poate confrunta cu deshidratarea. Aceasta problema apare atunci organismul unui bebelus nu primeste suficiente lichide, in acest caz cand nu este hranit cum trebuie sau sanii tai nu produc suficient lapte. Poate aparea si in cazuri de boala, cum ar fi diareea sau voma. Pentru a evita o alta forma de deshidratare, nu-ti tine copilul la soare pentru multa vreme si asigura-te ca temperatura ambientului nu depaseste 25 de grade Celsius. Pe vreme de canicula, da-i sa bea si alte lichide in afara de lapte, doar daca medicul te sfatuieste astfel. Semnele deshidratarii sunt usor de recunoscut: membranele mucoaselor devin uscate, se instaleaza o stare de apatie, cantitatea de urina este in scadere, pulsul inimii si cel respirator sunt mai alerte decat de obicei. Daca observi aceste simptome, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa ceri de urgenta sfatul pediatrului. Nu uita ca micutul tau trebuie sa ude intre 6 si 8 scutece pe zi, iar la aceasta varsta numarul normal de scaune se ridica la trei sau chiar mai multe.
Nu uita!
La varsta de 5 saptamani, fiecare bebelus va fi hranit de 6-8 ori pe zi si va manca intre 70 si 170 de mililitri de lapte la fiecare masa. Acum, cel mic cantareste aproximativ 4.200 de grame si masoara 54 de centimetri lungime. Va stranuta destul de frecvent, fara vreun motiv anume, in special dupa masa si dupa „raga”. Nu are tratament! Cel mic va dormi chiar si 7 ore pe noapte atunci cand va ajunge la greutatea de 4.900 de grame si, bineinteles, daca nu are probleme digestive. In aceasta saptamana, vei observa cum personalitatea copilului tau incepe sa se contureze: cel mic ar putea fi tacut sau foarte activ.