Monitorizare sarcina: investigatii necesare in primul trimestru

monitorizare-sarcina

Sarcina este o perioada in care trebuie sa ai grija atat de corpul tau cat si de sanatatea bebelusului care creste ii burtica ta. Printr-o monitorizare atenta a perioadei de graviditate si efectuarea catorva teste si investigatii, orice risc poate fi inlaturat chiar de la inceput.

Primul lucru care atrage de atentia asupra prezentei unei sarcini este lipsa menstruatiei. Pentru a primi confirmarea poti sa faci un test de sarcina, insa cea mai importanta este consultatia ginecologica. Este indicat sa te prezinti la medic de indata ce apar simptomele sarcinii. Instinctul matern te face sa pui dezvoltarea micutului inaintea tuturor lucrurilor si de aceea este important sa stii care sunt investigatiile medicale pe care trebuie sa le faci pe parcursul celor noua luni de graviditate. Odata cu certificarea sarcinii, medicul va stabili o conduita ulterioara privind monitorizarea dezvoltarii sarcinii, conduita ce include o serie de investigatii paraclinice.

Prima vizita la ginecolog

Una dintre investigatiile de sange uzuale inainte de a concepe un copil sau in primul trimestru de sarcina (daca aceasta nu a fost planificata) este determinarea grupei sangvine si a RH-ului sangelui matern. In situatia in care mama are RH negativ este necesara efectuarea acestei analize si de catre partenerul sau. Daca ambii au RH negativ nu sunt probleme. Daca mama are RH negativ si viitorul tata are RH pozitiv, probabilitatea ca fatul sa aiba RH pozitiv este de 50%.

In acest caz femeia insarcinata va trebui sa faca in perioada sarcinii (in primul trimestru, la 24 de saptamani, la 28 de saptamani si inainte de nastere) cateva investigatii medicale. Acestea vor evalua aparitia si actiunea anticorpilor produsi de corpul mamei care pot ataca globulele rosii ale fatului daca acesta are RH diferit si se va estima aparitia complicatiilor in consecinta. In general problema nu apare la prima sarcina din viata femeii pentru ca organismul femeii nu are timp, in cele 9 luni de sarcina, sa produca suficienti anticorpi care sa dauneze fatului.

Dar asta doar in cazul in care nu a avut un avort anterior sau daca nu a facut transfuzii de sange. Hemoleucograma, sumarul de urina sau urocultura, glicemia, transaminazele hepatice, ureea, creatinina, acidul uric, testul VDRL, TPHA sau RBW sunt analize ce intra in setul obligatoriu de teste pe care gravida trebuie sa le efectueze in primul trimestru de sarcina si pe care este necesar sa le repete in ultimul trimestru de sarcina. In plus pot fi facute teste pentru toxoplasmoza, chlamydia, cytomegalvirus, herpes virus si rubeola (boli care pot avea efecte negative asupra fatului) – sistemul TORCH, precum si listeria, mycoplasma, ureaplasma etc.

 Urmatoarele „intalniri”

In cel de-al doilea trimestru de sarcina este necesara efectuarea macar a unui control ecografic lunar, control care sa aprecieze modificarile aparute, de la luna la luna.

Principalele teste pe care trebuie sa le faca gravida sunt bitestul si eco-morfologia fetala (o analiza amanuntita a partilor fetale, a prezentei organelor fetale, o analiza a formei si structurii acestora, a calitatii fluxului sanguin care iriga fatul si placenta). Bitestul se face intre saptamanile 11 si 13, cand se face o morfologie fetala, la fel de importanta ca aceea de 20-24 de saptamani. Cu ajutorul acestor teste se poate determina riscul de defecte de tub neural, sindrom Down sau sindrom Edwards. Acestea sunt doar teste screening care nu stabilesc un diagnostic, ci doar un risc mai mic sau mai mare de a da nastere unui copil cu malformatii genetice. In cazul unor valori modificate, se vor recomanda in continuare alte teste diagnostice invazive (amniocenteza).

Un alt test genetic obligatoriu, care trebuie facut de orice gravida, este testul pentru determinarea riscului de fibroza chistica (mucoviscidoza) – amniocenteza. Amniocenteza consta in prelevarea de lichid amniotic din burtica femeii gravide cu scopul de a analiza acest lichid. Acest test permite analizarea celulelor fetale descuamate in lichidul amniotic si insusi acest lichid, ceea ce poate pune in evidenta eventuale anomalii fetale.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here