Nasterea este un moment foarte important din viata oricarei femei, astfel ca momentul intalnirii cu omuletul pe care l-ai purtat noua luni in burtica ar trebui sa ramana in amintirea ta ca o minunata experienta. Exista uneori intamplari pentru care trebuie totusi sa fii pregatita, ca sa nu le percepi ca pe niste situatii neplacute.
Mai mult ca sigur, esti toba de carte in privinta detaliilor legate de travaliu in cazul nasterii normale sau in ceea ce priveste procedurile de desfasurare a unei operatii de cezariana. Ai citit tot ce se putea citi despre evolutia sarcinii, nastere, primele ore de dupa nastere si ce trebuie sa stii despre bebelus. Ti-ai facut temele constiincioasa in legatura cu monitorizarea starii tale de sanatate si de evolutia fatului pe parcursul a noua luni, acum ai camera copilului pregatita si bagaleje asteapta frumos la usa momentul cel mare, dar parca ar mai fi totusi ceva de discutat.
Exista anumite proceduri intime, pregatitoare pentru nastere de care e posibil sa fi uitat sau sa nu fi sesizat ponderea lor in desfasurarea nasterii. Este momentul sa rezolvi si aceste chestiuni, cu atat mai mult cu cat ele fac parte din pregatirile care de regula se intampla la spital, iar atmosfera specifica unei unitati medicale uneori poate descuraja si deturneaza atentia de la lucrurile esentiale. Este vorba despre doua fenomene extrem de firesti din viata unui om, indiferent de sex, dar foarte intime si despre care, de obicei nu se vorbeste prea mult si care determina mersul la toaleta.
A avea scaun si a urina este cat se poate de normal pentru orice fiinta umana si faptul ca esti gravida si te pregatesti sa nasti nu te va face sa te comporti altfel. Problema ca manifestarea acestor fenomene in timpul nasterii, mai ales in cazul nasterii normale te pot pune in situatii oarecum jenante daca nu te-ai pregatit corespunzator sau daca personalul medical nu te-a avertizat care este conduita pentru nastere. In aceste conditii, in cadrul procedurilor intime care includ inclusiv igiena corespunzatoare, este recomandat sa vorbesti cu medicul tau pentru a afla care este politica institutiei medicale referitoare la aceste subiecte. In mod normal, inainte de nasterea prin operatie cezariana nu se mananca nimic dimineata si nu se bea si nici seara, daca interventia se face cu anestezie totala.
Daca la nasterea normala se foloseste rahianestezie, viitoarea mama poate manca foarte putin dimineata, inainte de operatie, dar numai daca simte ca ii este foarte foame. Este permis consumul de alimente, dar in cantitati mici si ceva foarte usor daca gravida naste normal. O procedura care s-ar putea sa nu te incante foarte mult este clisma. Este obligatorie inainte de cezariana iar in caz de nastere normala, ajuta la declansarea travaliului. Daca insa, pacientei i s-au rupt membranele, clisma nu mai poate fi facuta deoarece exista risc de infectie.
Dupa nasterea normala, pacienta poate sa mearga la toaleta si in mod normal tranzitul intestinal nu este afectat. Este chiar recomandat ca dupa nastere, dupa aproximativ o jumatate de ora, proaspata mama sa manance si sa bea ce-i place, dar nu in cantitati foarte mari, deoarece trebuie suplinite pierderile de sange din timpul nasterii. In cazul unei nasteri prin cezariana, vei sesiza ca ti s-a pus o sonda la vezica. A doua zi, dupa operatie, sonda va fi scoasa si vei fi pusa sa urinezi spontan. In ziua in care ai nascut nu ai voie sa mananci, ci doar sa bei apa plata sau ceai pentru a evita riscul aparitiei ocluziilor intestinale. In ziua urmatoare, poti manca putina supa apoi branza de vaci si putina carne fiarta de pui sau de vita.
La cezariana, de obicei se foloseste si o drena, mai ales daca uterul este cicatriceal si au fost sangerari. Drena se scoate dupa primul scaun. Daca acesta nu se produce a doua zi de la operatie se da un laxativ si daca nici in aceasta situatie nu se intampla nimic se face o noua clisma. Abia apoi se scoate drena. In cateva zile, proaspata mamica poate reveni la dieta normala, evident adaptata noului sau statut de mama care alapteaza.