Cum asiguram o vacanta sanatoasa copiilor nostri

Imagine de Pexels de la Pixabay

Vara visam la vacanta, la mare, la munte, la tara, la piscina, oriunde ne putem relaxa impreuna, nu-i asa? Dar cum sa asiguram o vacanta interesanta, dar in acelasi timp si sanatoasa copiilor nostri. Iata ce trebuie sa stii.

Pielea copiilor mai mici de 3 ani este mult mai fina si mai subtire decat a adultilor, fiind sediul unor procese accelerate de maturare structurala si imunitara. De aceea se impune o protectie speciala a tegumentului la actiunea agentilor chimici (cosmetice, detergenti, etc) si fizici (soare, temperaturi inalte, etc.).

Este bine cunoscut ca actiunea soarelui este favorabila asupra cresterii copiilor, deoarece sub actiunea directa a razelor solare in piele se produce o forma activa de vitamina D, benefica pentru dezvoltarea osoasa armonioasa. Expunerea excesiva la soare insa, nu creste activitatea metabolica a vitaminei D, ci are multiple efecte nocive – usturime, prurit, arsuri, imbatranire prematura a pielii, procese maligne cu localizare cutanata. De aceea, se evita expunera copilului la soare in intervalul orar 10.30-17.30, atunci cand razele UV sunt proiectate perpendicular asupra pamantului si au impact maxim.

Se recomanda protejarea capului cu palariute (sunt considerate cele mai adecvate pentru ca protejeaza si ceafa, urechile, fata), sepci sau bandane din materiale de culoare deschisa. Se pot utiliza ochelari de soare – dupa varsta de un an, achizitionati exclusiv din magazine de specialitate pentru a avea garantia calitatii ramelor (usoare, plastice pentru a fi usor de suportat de catre copii) si respectiv a lentilelor.

In ceea ce priveste imbracamintea, aceasta trebuie sa fie din materiale usoare (de preferinta bumbac), de culoare deschisa, care sa permita perspiratia normala a pielii. Protectia zonelor de tegument neprotejate de imbracaminte se realizeaza cu creme solare, produse special destinate copiilor, cu factori de protectie solara cel putin de 30 SPF. In cazul in care expunerea la soare se face la plaja sau la piscina, este recomandabil ca preparatul de fotoprotectie sa fie rezistent la apa, iar crema de protective solara sa fie de 50 SPF.

De retinut: Aplicarea lotiunilor de fotoprotectie se realizeaza pe toata pielea cand suntem cu copilul pe plaja sau la piscina si respectiv pe zonele neacoperite de haine (fata, maini, brate, picioare) cand suntem la locul de joaca, in parc sau in curte pentru ca ne ofera un control asupra ariei si uniformitatii de aplicare a preparatului. Expunerea la soare se face in mod rational, evitand orele in care razele de soare cad perpendicular asupra pamantului (orele amiezii), fractionand orele de joaca si plaja, in intervale orare mai scurte de 2 ore, in cursul diminetii si dupa ora 17. Se protejeaza extremitatea cefalica cu palariute pentru a evita supraincalzirea, insolatia si arsurile solare.

Atentie! Insolatia este o urgenta medicala si impune scaderea cat mai rapida a febrei prin mijloace fizice (impachetari cu prosoape reci, dusuri cu apa la 36-370C) si medicamentoase (Paracetamol), respectiv hidratarea copilului cu lichide la temperatura camerei. In cazul in care nu reusesti sa scazi treptat febra in decurs de o ora sau daca copilul prezinta alterarea starii de constienta, miscari necoordonate ale membrelor si/sau globilor oculari, modificari de tonus muscular, varsaturi, este necesara prezentarea urgenta la un spital de pediatrie pentru tratament specific.

Hidratarea copiilor in sezoanele caniculare se realizeaza cu apa la temperatura ambientala. Se va evita administrarea de produse reci, inghetata si respectiv de sucuri imbuteliate. Nu uita sa iei in bagajul de vacanta al copilului si medicamentele de stricta necesitate, dupa consultarea pediatrului in acest scop! Evita tratarea empirica a arsurilor solare, pentru a prevenii riscul deshidratarii, aparitia suprainfectiilor cutanate sau a cicatricilor inestetice.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here