Decriptarea limbajului codat al bebelusului: intelegi de ce plange?

Imagine de Anna Shvets, Pexels

Te-ai intors de la maternitate de curand si deja ai impresia ca nu mai stii ce sa faci ca sa-ti linistesti puiul si ai impresia ca plange cam des? De ce? Exista oare sansa de a descifra limbajul misterios cu care ti se adreseaza puiul tau sau ai nevoie de experti in comunicare? Intelegi de ce pange?

Citeste si: De ce plange bebelusul?

E foarte stresant sa-ti vezi copilul plangand si sa nu intelegi ce are sau sa nu reusesti sa il calmezi. Dar nu trebuie sa te sperii pentru ca incetul, cu incetul vei reusi sa ii intelegi limbajul. Se spune ca in primele saptamani dupa nastere copilul trebuie sa se obisnuiasca cu mamica lui, chiar daca exista instinctul matern. Nici lui nu ii este usor sa iti transmita mesaje si nici sa le interpreteze pe ale tale.

Asa ca trebuie sa ai foarte multa rabdare, sa fii calma si iubitoare cu bebelusul tau. Daca va simti ca intri in panica sau ca te enervezi, si el, la randul lui, se va speria si va deveni agitat. De obicei, foamea este suficient de puternica sa il trezeasca. Incet, incet, plansetele cresc in intensitate si vor fi curmate doar cu…lapte, indiferent ca este vorba despre alaptare la san sau de formula. Daca plange imediat dupa ce a mancat, posibil ca nu este satul si va trebui sa ii mai dai putin sa manance sau poate are colici, il doare burtica.

Imagine de yc0407206360 de la Pixabay

Se poate intampla apoi ca bebelusul sa inceapa sa planga deodata dupa ce te-ai jucat, chiar daca este satul, proaspat schimbat si nu are probleme nici cu colicile. E posibil sa fie obosit. Din aceasta cauza exista riscul sa nu poata adormi si de oboseala sa devina si mai agitat. Va trebui sa fii calma si sa il legeni usor pana cand ii va veni Mos Ene pe la gene. Se mai considera ca si descoperirea in fiecare zi a cate ceva nou il poate obosi si poate deveni nervos pentru ca nou-nascutul este atras chiar si inconstient de lumea din jurul lui.
Plange pentru a-si descarca nervozitatea acumulata. Se va calma ascultandu-ti vocea si daca te plimbi putin cu el in brate fara a-ti fi teama ca asa se obisnuieste in brate. In privinta unor eventuale indicii de boala, trebuie sa stii ca plansetele unui bebelus bolnav sunt foarte diferite de celelalte. Poate scanci, urla tavalindu-se in patut sau sa geama incet. Verifica temperatura copilului, supravegheaza starea generala si consulta un pediatru.

Copilul, cand sufera, scoate tipete ascutite si lungi. Poate fi un semn ca scutecul este prea strans sau il irita, ca este ud, il doare burtica sau vrea sa-si schimbe pozitia. Va trebui sa incerci sa elimini toate cauzele. Este posibil sa ii fie sete, sa fie deshidratat sau sa ii fie foarte cald sau foarte frig. Bebelusul plange pentru ca este singurul lui mod de comunicare.
Un bebelus care plange nu este obligatoriu trist, bolnav sau infometat.

In egala masura, se poate intampla ca bebelusul sa planga si din cauza ta, pentru ca simte ca poate esti mult prea stresata, obosita sau nervoasa (si agitatia pe care o simte din partea ta il face sa fie si el stresat la randul sau). Nu trebuie sa fii ingrijorata pentru ca in maxim doua – trei luni comunicarea cu copilul se va imbunatati considerabil. Va veti cunoaste tot mai bine si va veti transmite mesajele intr-un limbaj numai al vostru chiar daca mai dureaza ceva pana cand ii vei auzi primele cuvinte.

Citeste si: Copilul plange si nu stii cum sa-l linistesti? Incearca sa urmezi sfatul oferit de aceasta mama!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here