Sarcina: ce inseamna placenta imbatranita?

Photo by Garon Piceli from Pexels

Ce inseamna placenta?

Placenta este organul prin care se fac schimburile mama-fat in timpul sarcinii, deci este foarte important ca ea sa functioneze normal pentru ca viitorul bebelus sa primeasca oxigenul si hrana de care are nevoie.

In ultimii ani, ecografiile pe care le face viitoarea mama pe parcursul sarcinii permit evaluarea acestui organ atat de important, iar rezultatul ecografiei duce uneori la intrebari si spaime deseori nejustificate si deloc benefice femeii.

Schita viitoarei placente se vede la ecografie inca de la noua-zece saptamani, dar abia in trimestrul al doilea ea poate fi examinata in detaliu. Aspectul placentei este descris pe grade de la 0 la 3, astfel incat pana la 30 de saptamani, o placenta normala are gradul 0.

Ce inseamna placenta imbatranita?

Uneori, ti se spune dupa ecografie ca placenta este mai „imbatranita“ pentru varsta sarcinii, dar aceasta apreciere are uneori si un grad de subiectivism, pentru ca este o apreciere a examinatorului care interpreteaza o anumita imagine.

Aspectul de placenta „imbatranita“ fara alte modificari precum lichid amniotic redus cantitativ, indici Doppler modificati sau altele nu trebuie sa te ingrijoreze. Este normal ca, dupa 30 de saptamani, placenta sa aiba calcificari, si alte „neregularitati“ in aspectul ei (tromboze, depozite de fibrina – o substanta din sange, zone cu sange liber, adica lacuri placentare) si nu inseamna ca bebelusul nu se hraneste suficient sau ca are vreo suferinta.

Atentie! Trebuie retinut faptul ca, de cele mai multe ori, verdictul de placenta „imbatranita“ sau de placenta „joasa“ dupa o ecografie nu trebuie sa te sperie, pentru ca nu reprezinta o boala. Ginecologul iti va spune cand sunt motive de ingrijorare si cand nu.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here