Tesutul care captuseste uterul se numeste endometru. In timpul fiecarui ciclu menstrual are loc o crestere, in volum a endometrului, o ingrosare, acesta pregatindu-se pentru o posibila sarcina. Daca femeia nu ramane insarcinata, endometrul se elimina in asa numita perioada menstruala. Endometrioza se defineste ca fiind tesutul endometrial care creste in afara uterului, in afara localizarii normale. De obicei apare la nivelul ovarelor, al trompelor uterine, in afara suprafetei uterului, la nivelul intestinelor sau al altor organe abdominale. In situatii extrem de rare poate afecta alte organe si structuri din corp.
Endometrioza formata prin cresterea endometrului este denumita „implant”. Acestea cresc in volum, sangereaza si se elimina in timpul fiecarui ciclu menstrual ca un endometru „fals” existent. Acesta poate cauza durere si poate sa determine ca o femeie sa nu poata ramane insarcinata. In unele cazuri, in jurul acestor implante se formeaza tesut cicatricial, care poate sa cauzeze durere si probleme in a ramane insarcinata si poate interveni in functia normala a organului. Cauzele exacte care produc endometrioza sunt necunoscute. Unele femei cu endometrioza nu au simptome. Alte femei cu endometrioza prezinta simptome usoare pana la severe.
Uneori exista semne clare
Simptomele sunt adesea cel mai severe inaintea si in timpul ciclului menstrual si devin mai estompate spre sfarsitul perioadei menstruale. Cu toate acestea, pentru unele femei, durerea este continua si nu se amelioreaza pe perioada ciclului menstrual. Apar durere pelvina, crampe severe in timpul menstruatiei, dureri de spate cu o zi sau doua inainte de inceperea perioadei menstruale, durere in timpul actului sexual. Mai apar hemoragii anormale, sangerari vaginale dupa actul sexual, infertilitate, care poate fi singurul semn prezent in endometrioza, sange in urina sau in scaun.
De obicei, endometrioza este o boala de lunga durata, permanenta, adica cronica. Unele femei nu au simptome sau alte probleme. Alte femei dezvolta simptome usoare, severe sau devin infertile.
Cresterile endometriale se pot dezvolta la nivelul ovarelor sau al trompelor uterine, in afara suprafetei uterului, la nivelul intestinelor sau al altor organe abdominale. Foarte rar, endometrioza poate afecta alte organe sau structuri din corp.
Factorii de risc incriminati in dezvoltarea endometriozei sunt inaintarea in varsta pana la menopauza, cand riscul dispare de obicei, istoric familial, perioada ciclului menstrual mai scurta de 28 de zile, durata menstrei mai mare de 7 zile, aparitia menarhei (primul ciclu menstrual) inainte de varsta de 11 ani, mai putin de doua sarcini duse la sfarsit, structura anormala a uterului, colului uterin sau vaginului.
Pentru a vedea daca simptomele prezente sunt cauzate de endometrioza, mai intai, medicul trebuie sa faca o anamneza, adica sa discute cu persoana respectiva despre familie si despre bolile existente in familie, simptomele prezente si perioada ciclului menstrual. De asemenea, se face un examen clinic obiectiv al pelvisului, care include examinarea atat a vaginului cat si a rectului. Daca examinarea clinica, simptomatologia si prezenta factorilor de risc sugereaza cert prezenta endometriozei, medicul recomanda intr-o prima etapa tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene si/sau terapia hormonala inainte de efctuarea altor analize suplimentare.
Boala nu se vindeca, dar poate fi tinuta in frau
Desi endometrioza nu se vindeca, tratamentul recomandat poate inlatura durerea si rezolva infertilitatea. Tratamentul depinde de severitatea simptomelor si de dorinta de a ramane insarcinata. Doar pentru durere este recomandata orice terapie hormonala care odata ce reduce nivelul crescut de estrogeni, determina o micsorare a proliferarilor endometriale si, automat, reducerea durerii. Pentru a ramane insarcinata se recomanda atat tratarea infertilitatii cat si deseori tratamentul chirurgical asociat acesteia.
Daca o femeie are dureri cauzate de endometrioza sau sangerari si nu doreste in viitorul apropiat o sarcina se recomanda anticonceptionalele sau antiinflamatoarele nesteroidiene, acestea fiind suficiente pentru a controla durerea. Anticonceptionalele determina regresia proliferarii mucoasei endometriale si reusesc sa indeparteze durerea la cele mai multe femei, prevenind agravarea bolii.
Cele mai multe femei folosesc in siguranta aceste medicamente, avand doar cateva efecte adverse luate o perioada lunga de timp. Daca simptomele sunt severe sau anticonceptionalele nu sunt eficiente, poate fi incercata o terapie hormonala. Daca nici aceasta nu este eficienta sau daca proliferarile endometriale afecteaza alte organe, urmatoarea etapa necesara este tratamentul chirurgical pentru a indeparta proliferarile endometriale si cicatricele mucoasei. Acesta consta intr-una sau mai multe incizii mici, fiind numita laparoscopie. Dupa tratamentul chirurgical, terapia hormonala poate preveni refacerea endometriozei.
Terapia hormonala impiedica aparitia sarcinii. Daca infertilitatea se asociaza si cu o forma mai usoara de endometrioza se considera necesara inseminarea artificiala intrauterina sau fertilizarea in vitro. Tratamentul medicamentos nu vindeca endometrioza, dar poate scadea perioadele de durere si durerea pelvina.
Cercetatorii nu privesc aceste terapii ca fiind terapii in endometrioza, desi unele aduc beneficii, cum ar fi acupunctura, presopunctura si meditatia.
Femeile care nu raman insarcinate dupa tratamentul chirurgical, pot incerca medicamente pentru fertilitate cu inseminare sau fertilizare in vitro. Unele studii efectuate arata ca folosirea terapiei hormonale dupa chirurgie poate prelungi perioadele de acalmie (fara durere), prevenind cresterea unor noi implante sau refacerea endometriozei.