In primul rand, trebuie sa intelegi care este cheia fertilitatii femeiesti: ciclul menstrual. Ca sa maresti sansele de a atinge starea de fertilitate, trebuie sa observi acest ciclul cu mare atentie. Ciclul menstrual incepe in fiecare luna, in prima zi a menstruatiei si de obicei dureaza 28 de zile. Ovulatia se produce in general in jurul celei de a 14-a zi a acestui ciclu. Totusi, va trebui sa tii cont de faptul ca foarte multe femei au un ciclu diferit de cel tipic si este foarte probabil ca si tu sa faci parte dintre ele.
In momentul in care doresti sa-ti cresti sansele de a concepe un copil este esential sa urmaresti ovulatia. In mod normal, ovulatia are loc o data pe luna.
Mii de oua care exista din momentul nasterii femeii, sunt depozitate in ovare. Un ovul este eliberat de unul din ovare, acesta parcurgand apoi tubul felopian, adica legatura dintre ovar si uter. In cele din urma acest ou va ajunge in uter. In timp ce ovulul creste in ovar, mucoasa uterina incepe sa se ingroase astfel incat sa poata hrani un posibil embrion.
Trebuie sa stii cand se produce exact ovulatia
Fecundarea are loc atunci cand sperma reuseste sa treaca dincolo de bariera groasa a celulei ovulului. Acest lucru se intampla de obicei atunci cand ovului se afla in tubul felopian. In momentul in care a ajuns in uter, ovulul se va fixa pe peretele acestuia. Graviditatea a fost atinsa. Daca ovulul nu a fost fertilizat de sperma, endometrul, adica mucoasa care captuseste uterul, se desprinde si se produce eliminarea ovulului, creandu-se astfel un mediu curat pentru urmatorul ciclul menstrual. Acest proces corespunde perioadei menstruatiei.
Pentru ca sansele de reusita sa fie mai mari va trebui sa stii daca ai un ciclu mestrual regulat pentru a putea afla cand se produce ovulatia. Pentru a te asigura de acest lucru, ar fi indicat sa iti notezi intr-un calendar momentul in care se produce menstruatia si astfel vei putea calcula momentul ovulatiei.
Poți calcula ovulatia aici.
Intrebare: Cum se poate determina momentul ovulatiei in cazul in care ciclul menstrual este neregulat?
Daca ai un ciclu menstrual nergulat poti sa incerci cateva tehnici de determinare a ovulatiei. Cele mai simple metode sunt cele de masurare a temperaturii bazale ( se masoara temperatura in fiecare dimineata iar atunci cand se produce ovulatia, temperatura este usor crescuta), de urmarire a schimbarilor mucusului cervical sau poti folosi un test de ovulatie, similar cu cel de determinare a starii de graviditate.
Poți calcula data probabil a nasterii aici.