Esti insarcinata, ti-e pofta de ciocolata si de intrebi daca ai voie? Oamenii de stiinta sustin ca DA, ba chiar te incurajeaza sa iei din cand in cand cate o bucatica de ciocolata pentru ca aceasta are multe beneficii pentru organism, reducand riscul complicatiilor in sarcina.
Un studiu al cercetatorilor americani a emis ipoteza ca femeile gravide care consuma ciocolata au un risc mult mai scazut de a suferi complicatii in timpul sarcinii, cum este cazul preeclampsiei, o stare patologica a femeii insarcinante ce se caracterizeaza prin hipertensiune arteriala (atentie! aceasta trebuie consumata in cantitati moderate! cam 2-3 patratele).
Ciocolata, mai ales cea neagra (mai amaruie si care contine mai pution zahar), este bogata intr-o substanta chimica numita teobromina, care stimuleaza inima, relaxeaza muschii si dilata vasele de sange, fiind utilizata, uneori, pentru tratarea durerilor de piept, in cazuri de valori ridicate ale tensiunii arteriale si ecruisarea arterelor. Ciocolata este o sursa de minerale si vitamine, de antioxidanti si o ajuta pe viitoarea mama să-ți mentină o stare de spirit mai buna, sa stea departe de depresii si indispozitii.
Pentru a verifica daca beneficiile pe care le poate avea ciocolata asupra sistemului cardiovascular pot tine in frau inclusiv preeclampsia, oamenii de stiinta au monitorizat peste 2.000 de femei care nascusera un copil, intrebandu-le daca au consumat acest produs in primul si al treilea trimestru de sarcina. Cercetarea a presupus inclusiv masurari ale nivelului de teobromina in cordonul ombilical al copiilor. Studiul a evidentiat ca in randul acelor femei care au consumat ciocolata s-au inregistrat mai putine cazuri de preeclampsie.