Imediat ce ai aflat ca esti insarcinata, incepi sa te gandesti la schimbarile care se vor petrece in organismul si sa fii mai grijulie si mai atenta la toate senzatiile care par a fi miscari in burtica. Totul incepe cu ceva ce seamana cu un freamat, simti aripi de fluturași in intestine si apoi vin primele lovituri, primele miscari care te emotioneaza.
Multe dintre capacitatile pe care le poti observa la nou-nascut sunt initiate inca din viata intrauterina. Sistemul nervos se formeaza gradual si incepe treptat sa functioneze, reteaua de conexiuni neuronale continuand sa se dezvolte si dupa nastere, insa prime le manifestari ale activitatii nervoase se petrec precoce. O punere in fapt a acestei activitati o constituie miscarile active fetale pe care femeia insarcinata poate sa le simta sau nu. Cea mai mare parte a mamicilor simt primele miscari ale copilului incepand cu luna a patra, atunci cand, prin miscari de acum bine coordonate, fatul studiaza spatiul care il inconjoara si, deci, impinge sau loveste partea interioara a uterului cu mainile, picioarele, capul sau trunchiul. Daca nu este primul copil sau daca mamica este foarte slaba, miscarile pot fi simtite chiar intre saptamanile 14-18. In realitate, fatul se misca deja din saptamana a 7-a de gestatie. Daca faci o ecografie in aceasta perioada, il poti vedea inotand in lichidul amniotic. Nu il simti inca, pentru ca este foarte mic (in saptamanile 7-8 bebe are intre 7 si 14 mm si nu canta reste mai mult de 1-1,5 g) si miscarile sunt foarte fine si aproape imposibil de sesizat.
INCERTITUDINEA SI EMOTIA PRIMELOR LUNI
Esti atenta la fiecare freamat pe care il simti si aproape ca iti e teama sa nu ratezi primele semne pe care ti le da bebelusul tau. Fii fara grija, micutul omulet isi va face simtita prezenta curand! Cand, in sfarsit, in jurul lunilor a patra sau a cincea, simti copilul pentru prima oara, senzatiile provocate de acest eveniment minunat sunt variate si dificil de descris si fiecare femeie le simte si le traieste in felul ei propriu. Se poate spune ca in majoritatea cazurilor primele miscari ale fatului sunt descrise ca mici bule de aer, freamat, o bataie de aripi ale unui fluture care se afla in burtica. In aceasta perioada, formele copilului tau incep sa se armonizeze si el capata din ce in ce mai mult aspectul bebelusului care se va naste. I se contureaza fata, bratele au crescut si se pot atinge, muschii si cartilajele se dezvolta, se inregistreaza mai multe miscari involuntare ale bratelor si picioarelor, poate sa isi incrunte fruntea, sa miste ochii sau sa deschida gura.
PRIMELE LOVITURI – MOMENTE DE TANDRETE
Dupa primele momente de incertitudine, senzatiile pe care ti le da copilul care se misca devin evidente si iti confirma realitatea sarcinii mai mult decat existenta burticii si cresterea in greutate. Pe masura ce sarcina avanseaza, il vei simti foarte clar facand piruete, intinzandu-se, lovind cu pumnii sau piciorusele. Daca il vei mangaia si dezmierda pe suprafata burtii, copilul va raspunde accelerand sau oprind misca rile. Din luna a sasea, chiar si tatal incepe sa simta miscarile copilului daca pune mana pe burtica mamei. Este momentul in care tatal simte copilul ca pe o certitudine, ca pe o fiinta palpabila care se misca si traieste. Aceste momente in care partenerul iti atinge burtica pentru a simti fatul sunt de o intimitate si o delicatete deosebita, creand premisele unei armonii in relatia de cuplu si dupa nasterea micutului si atenuand gelozia pe care el o poate simti atunci cand atentia ta va fi absorbita de bebelus. Faptul ca percepe copilul il poate responsabiliza pe barbat si, astfel, el se poate pregati din timp pentru noua situatie, asa cum tu incepi sa te pregatesti si sa te obisnuiesti cu noul statut in timpul celor noua luni de sar cina.
ACTIVITATE INTENSA
La mijlocul sarcinii, fatul doarme inca trei sferturi din timp, insa este din ce in ce mai activ cand se trezeste. El casca, isi misca capul, bratele si pi cioarele, isi suge degetul si isi rasuceste trunchiul, atinge peretii uterini, dezvoltandu-si simtul tactil. Copilul nu are acelasi ritm de somn cu mama. Din acest motiv, se poate intampla ca miscarile lui sa te trezeasca in plina noapte. Vei simti probabil ca micutul din burtica ta are chef de joaca tocmai atunci cand tu te odihnesti si acest lucru se datoreaza relaxarii uterului tau. Pe de alta parte, atunci cand tu faci miscari sau mergi, el se linis teste, simtindu-se leganat. Se spune ca in aceasta perioada este deja capabil sa isi ridice mai nile simultan. In luna a saptea, miscarile sunt din ce in ce mai puternice si mama simte adevarate lovituri. Uneori, chiar se vede cum burtica isi modifica forma. Si luna a opta este activa din acest punct de vedere. Bebe se misca: misca picioarele, gesticuleaza, deschide si inchide gura, intoarce capul. O credinta populara spune ca un fat care se misca mult va fi un copil foarte activ sau nelinistit, dar aceasta teorie nu are nicio baza stiintifica. In realitate, lucrul care este cert este faptul ca bebe este activ in burtica. Acesta este un semn ca sangele lui este bine oxigenat.
SPATIU LIMITAT IN ULTIMELE SAPTAMANI
In ultima luna de sarcina, copilul se misca mai putin in comparat ie cu celelalte, insa acest lucru este normal. Copilul a crescut si are acum aspectul pe care il va avea la nastere si uterul devine un loc oarecum inco mod, care nu ii permite sa se miste. Acum, bebelusul doarme aproape toata ziua, pentru a-si pastra fortele necesare efortului pe care il va depune in timpul nasterii. Chiar si in aceste conditii insa, miscarile lui nu trebuie sa fie mai mici de 10 in decurs de 12 ore. Acesta este semnalul ca bebe este bine si ca nu exista suferinte fetale (crestere deficitara a micutului sau cantitate neadecvata a lichidului amniotic). In aceste ultime saptamani inainte de nastere, poti chiar tu sa evaluezi starea de bine a copilas ului, numarand fiecare miscare a lui (mai putin sughitul). Daca in decurs de 12 ore (de preferat este sa faci numaratoarea in timpul zilei), nu ai perceput cel putin 10 miscari, nu este cazul sa te alarmezi, insa este bine sa te adresezi medicului tau pentru o monitorizare cardiotocografica. Trebuie sa tii cont de faptul ca, de regula, mama percepe un numar mai mic de miscari fata de cele pe care le face fatul si ca diminuarea acestui numar nu este intotdeauna un semn de suferinta fetala.
CAND APARE SUGHITUL
In ultimul trimestru, poti sa simti o miscare deosebita de celelalte. Se simte intr-o parte a burtii ca o inima care bate ritmic, dar foarte lent sau ca o serie de mici lovituri timp de cateva minute: este sughitul. Acesta poate fi din cauza ca a inghitit prea mult lichid amniotic sau chiar poate fi interpretat ca o dovada indirecta a faptului ca bebelusul din uter se pregateste pentru viata externa prin miscari ale diafragmului.