Toxoplasmoza, pericol pentru viitorul tau copil

Foto: dailymail.co.uk

Toxoplasmoza este o boala cauzata de catre un protozoar parazit numit Toxoplasma gondii, dupa numele rozatorului african la care a fost gasit.

Gazde pot fi toate animalele cu sange ”cald”, incluzand oamenii si animalele domestice. Pentru adultii sanatosi din punct de vedere imunitar infectia nu prezinta mare importanta, majoritatea cazurilor fiind asimptomatice. Ocazional, simptome usoare pot fi observate.

Umflarea ganglionilor limfatici este cea mai semnificativa manifestare clinica. Alte manifestari sunt: durere de cap, greata, oboseala, febra, dureri musculare, gat iritat.

Formele grave la adultii competenti imunologic sunt extrem de rare. Cunoasterea conditiilor in care survine toxoplasmoza si a tratamentului sunt insa foarte importante pentru doua categorii de oameni: adultii imunodeprimati – cei cu limfom Hodgkin, cancer, lupus eritematos sistemic, tratament cu imunosupresoare, SIDA, ca si femeile gravide care fac infectia pentru prima oara in timpul sarcinii. La acestea din urma parazitul se poate transmite catre copil, cu consecinte dintre cele mai nefaste.

Toxoplasmoza congenitala poate duce la avort, moartea nou-nascutului sau malformatii fetale, cu consecinte pentru fat. Poate, de asemenea, reduce semnificativ calitatea vietii copiilor care au supravietuit infectiei prenatale. Daca infectia nu este tratata, riscul transmiterii intrauterine catre fat creste pe masura ce sarcina avanseaza in varsta.

CUM SE EVITA INFECTIA

Pentru a preveni toxoplasmoza si alte boli generate de alimente, hrana ar trebui pregatita la o temperatura mai mare de 63-71 grade Celsius. Incalzirea alimentului trebuie sa fie uniforma. Fructele si legumele trebuie spalate foarte bine inainte de a fi folosite. Mesele sau fundurile pentru taiat carne, suprafetele pentru gatit, tacamurile si mainile vor fi spalate cu apa calda si detergent dupa ce au venit in contact cu carne cruda rosie sau alba ori cu legume sau fructe nespalate. Nu folosi cutitele cu care ai taiat carne inainte de a le spala, pentru a taia alte alimente.

Gustatul carnii crude sau insuficient preparate este cu desavarsire interzis. Femeile insarcinate ar trebui sa poarte manusi atunci cand lucreaza in gradina sau vin in contact cu pamant sau nisip, din cauza posibilitatii de infestare a acestora cu fecale de pisica. Dupa activitati care implica acest contact, mainile trebuie spalate cu atentie. Daca este posibil, femeile insarcinate trebuie sa evite sa curete cutiile in care pisicile isi fac nevoile. Daca nu este nimeni disponibil care sa le inlocuiasca, gravidele vor purta manusi si se vor spala dupa aceea cu multa atentie pe maini.

Ce riscuri exista ca o femeie insarcinata sa faca aceasta boala?

Sansele unei femei de varsta fertila sa vina in contact cu parazitul sunt cuprinse intre 25 si 99%. Riscul general mediu pentru o femeie sa faca o infectie acuta cu Toxoplasma gondii in timpul sarcinii este cuprins intre 20 si 50%. Diferentele apar din cauza diferitelor conditii socio-culturale si geografice: obiceiuri de alimentatie, animale din regiune, temperatura.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here