”Ghidul siguranței pe internet” a fost lansat de Salvați Copiii România, poate fi accesat de oricine este interesat și poate fi folosit de profesorii de la gimnaziu și liceu la orele de dirigenție sau în activități extrașcolare.
”Numărul utilizatorilor care accesează Internetul prin intermediul telefoanelor inteligente (smartphone-uri) și al tabletelor a crescut considerabil. La nivel global, din cele 8 miliarde de locuitori, se estimează că 92% dintre utilizatorii de internet folosesc un dispozitiv mobil pentru accesare (…) În medie, la nivel mondial, Internetul este folosit 6 ore și 37 min în fiecare zi, iar în România chiar 7 ore și 13 min pe zi.” se arată în primul capitol din ghid.
Respectivul document se dorește a fi o resursă cuprinzătoare și utilă, fiind structurat astfel încât să îndeplinească cerințele și nevoile profesorilor și adulților care lucrează cu copii și tineri, în contextul utilizării sigure a Internetului.
Grupurile ţintă pentru care este destinat acest material sunt reprezentate de: – Cadrele didactice din învățământul gimnazial și liceal; – Asistenţi sociali;- Specialiști în educație; – Consilieri școlari; – Părinţi/ responsabili legali; psihologi.
Acest ghid poate fi utilizat în:
– orele de dirigenţie;
– activitățile extraşcolare;
– săptămânile “Şcoala Altfel” și “Săptamâna Verde”
– ședințele cu părinții
– dezbaterile organizate în cadrul şcolii, cu participarea mai multor clase de elevi, însoțiți de cadre didactice.
Potrivit ghidului, structura fiecărui capitol include o parte teoretică, care explică termenii și
semnificațiile conceptuale specifice, și o parte aplicativă, care joacă un rol esențial
în înțelegerea și asimilarea cunoștințelor și ilustrează modul în care se pot aplica
informațiile dobândite în situații reale, facilitând astfel învățarea activă și dezvoltând
abilitățile practice ale elevilor.
În ghid sunt abordare noțiuni precum: rețele sociale, despre plagiat, despre cum să consulți sursele sigure și actualizate, sfaturi generale de utilizare a telefonului mobil, despre controlul parental pe mobil, despre ce fel de conținut (educațional, divertisment, gaming, videoclipuri, muzică, știri, artistic, creativ, fitness și sănătate etc) poți găsi online, dar și despre ”zona întunecată a internetului”, unde din cauza imposibilității cunoașterii identității reale a utilizatorului sau a regiunii în care se găsește, se află și se tranzacționează servicii și produse periculoase, ilicite, aflate în afara legii.
Ghidul siguranței pe internet poate fi descărcat în întregime de aici.