A fost publicată Procedura privind organizarea și desfășurarea admiterii în clasa a V-a cu predare a unei limbi moderne de circulație internațională în regim intensiv, de către Inspectoratul Școlar al Municipiului București (clase ce vor funcționa în anul școlar 2023-2024).
În perioada 22-26 mai are loc înscrierea candidaților pentru testul de competenţe lingvistice pentru admiterea în clasa a V-a cu program intensiv de studiu al unei limbi moderne. În această perioadă are loc depunerea cererii și a documentelor necesare pentru recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine cu testul de competenţe lingvistice (certificatul se depune în original).
” În cazul în care părintele/tutorele/reprezentantul legal al candidatului solicită, la înscriere, prin cerere scrisă (ANEXA 2), recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la examenele cu recunoaştere internaţională cu testul de competențe lingvistice, acesta prezintă, la secretariatul unităţii de învăţământ unde se face înscrierea, certificatul obținut/diploma obţinută, în original” se arată în procedură.
Pe 31 mai vor fi afișate rezultatele de la echivalare, cu respectarea prevederilor privind protecția datelor cu caracter personal, prin alocarea de coduri individuale de anonimizare.
”Candidații cărora le sunt recunoscute și echivalate rezultatele obţinute la examene cu recunoaștere internatională nu vor susține testul de competențe lingvistice, rezultatul lor, respectiv nota 10”, potrivit procedurii.
În cazul în care numărul total al elevilor înscriși este mai mare decât numărul de locuri aprobat, toţi elevii susţin testul de competențe lingvistice.
Testul de competențe lingvistice se susține în zile distincte sau în aceeași zi, dar în intervale diferite, pentru fiecare limbă modernă.
Susținerea testului de competenţe lingvistice pentru admiterea în clasa a V-a cu program intensiv de studiu, în funcție de limba modernă se va desfășura conform graficului:
- 6.06-limba franceză;
- 7.06-limba spaniolă, ora 9.00;
- 7.06-limba italiană, ora 13.00;
- 08.06- limba engleză;
- 09.06- limba germană modernă.
Potrivit procedurii, testul de competențe lingvistice vizează competențele și cunoștințele acumulate în clasele a IIIa și a IV-a și constă într-o probă orală și o probă scrisă.
” Proba scrisă – timp de lucru – 1 oră Proba scrisă presupune redactarea unui text de 50-75 de cuvinte pe o temă dată și care să demonstreze capacitatea de exprimare în scris și însușirea principalelor funcții/acte de limbaj, conform nivelului A1 prevăzut de programele școlare pentru clasele a III-a și a IV-a.
Proba orală Etapa I – lecturarea cu voce tare a unui text în limba modernă. Textul înscris pe biletul de testare trebuie să fie selectat din unul dintre manualele alternative aprobate de Ministerul Educației pentru clasele a III-a și a IV-a. Lecturarea textului este urmată de formularea de răspunsuri la 2-3 întrebări înscrise pe biletul de testare, răspunsuri care să dovedească înțelegerea globală și detaliată a textului. Etapa a II-a – realizarea unui dialog interactiv (elev-elev) pe o temă dată, având unul dintre membrii comisiei drept moderator.”
Mai multe informații despre cum vor decurge probele, precum și alte detalii poți găsi, studiind procedura de admitere.