Copiii și jocurile video: cum setăm limite sănătoase?

Foto: www.leapfrog.com

Copilul meu se joacă uneori diverse jocuri video. La fel și colegii lui de la școală. Și copiii colegelor mele de serviciu. Și tot așa. Jocurile video fac parte din viața copiilor din prezent. Unele jocuri sunt chiar foarte interesante și utile, dar destul de multe… nu prea sunt așa. Unii copii petrec prea mult timp cu aceste jocuri video. Hai să discutăm mai multe despre cum setăm corect limitele în cazul jocurilor video.

La fel ca în multe aspecte ale creșterii copiilor, atunci când vine vorba de jocuri video, cea mai sănătoasă abordare este moderația.

Jocurile video pot fi bune pentru copii?

Raspunsul ar fi: depinde de joc, de vârsta copilului, de cât de mult timp petrece jucându-se astfel, de care sunt reacțiile lui în timpul jocului sau după ce se joacă.

Spre exemplu, unele jocuri video ar putea îmbunătăți coordonarea ochi-mâini ale copiilor și abilitățile de rezolvare a problemelor, dezvoltă imaginația, creativitatea, atenția etc. Jocurile video care le impun copiilor să se miște pot fi benefice pentru copiii mai sedentari, dar nu la fel de mult ca atunci când ar petrece timpul jucându-se pe afară sau dacă ar practica un sport.

Din păcate, destul de multe jocuri video nu au prea multe beneficii, multe dintre acestea fiind violente, neadecvate vârstei utilizatorului, multe s-au dovedit a crește comportamentul agresiv al copiilor.

Concluzie: ca orice activitate, jocul virtual are beneficii, dar și efecte negative deopotrivă, în funcție de tipul de joc, de timpul investit, de modul în care e raportează copilul la acesta, la comportamentul pe care-l are copilul în timpul sau după joc.

Sa-i interzici să se joace, nu este o soluție, dar să setezi inteligent timpul pentru joc și mai ales tipul de joc este cea mai potrivită opțiune, spun experții.

Este esențial să se țină cont de cât timp petrece copilul în fața unui ecran, în general.

Specialiștii recomandă ca un copil cu vârsta între 3 și 7 ani să nu stea în fața ecranelor – televizor, telefon, tabletă, jocuri video – ÎNSUMAT, mai mult de o oră, în timp ce în cazul copiilor mai mari de 10 ani, recomandarea este de cel mlt 2 ore.

Jocurile video nu ar trebui să înterfereze în niciun fel cu timpul pentru odihnă, pentru activitate fizică, pentru sarcinile ce țin de școală și treburi casnice.

Copiii ar trebui să joace doar jocuri video potrivite pentru grupa lor de vârstă. Feriți-vă de orice joc este etichetat „M” pentru „maturi” sau „AO” pentru „doar adulți” (pentru vârsta de 18 ani și peste). Acestea pot conține imagini cu violență și limbaj agresiv și/sau conținut sexual.

Cel mai indicat este să vă jucați împreună sau să te afli în preajmă atunci când copilul se joacă, să fie instalat într-un spațiu din casă la care toți au acces, spre exemplu, în sufragerie, în camera de zi – este o modalitate foarte bună de a vedea exact despre ce este jocul, cum se comportă copilul – și sub nicio formă în camera copilului.

Căutați jocuri, adecvate vârstei, care să permită copiilor să socializeze cu prietenii, să fie cu mai mulți jucători. Jocurile interactive în care jucătorii colaborează îi pot învăța pe copii să lucreze împreună atât în activități/sarcini online, cât și offline.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here