Cele mai vehiculate mituri despre infertilitate

De cand lumea, au aparut o multitudine de pareri preconcepute depre conceptia unui copil. Unele dintre ele contin un sambure de adevar, insa cele mai multe nu sunt altceva decat rodul unei imaginatii bogate.

Chiar si oamenii de la care ai putea avea cele mai mari pretentii, precum cei foarte bine educati, adeseori inteleg gresit termenul de infertilitate. Pana nu demult, infertilitatea era considerata un subiect tabu, ceva secret despre care se susotea numai pe la colturi.

De aceea, ne-am gandit sa-ti prezentam cateva mituri despre infertilitate care nu au facut altceva decat sa agite spiritele si sa creeze panica si confuzie printre cuplurile care incearca sa conceapa un bebelus.

Mitul nr. 1: „Voi ramane insarcinata imediat ce nu voi mai lua anticonceptionale“

Poate fi foarte dezamagitor si confuz sentimentul care te incearca atunci cand constati ca, desi nu mai iei pilule contraceptive, ai menstruatie luna de luna. Pentru majoritatea cuplurilor, conceptia unui copil nu se concretizeaza din prima luna de incercari. De fapt, cuplurile sanatoase au doar o sansa din patru de a procrea, in timpul unui ciclu.

Mitul nr. 2: Infertilitatea este o problema feminina

Acest mit este unul dintre cele mai raspandite; nu poate fi combatut usor, mai ales ca are o vechime de sute de ani. Daca un cuplu nu reuseste sa conceapa un copil, femeia este cea care a fost considerata de-a lungul timpului „cea cu problema“. De fapt, barbatii si femeile isi impart responsabilitatea atunci cand vine vorba de infertilitate. Ca un exemplu concret, in SUA, in aproximativ 35% dintre cazurile de infertilitate, femeile sunt cele care poarta „vina“; alte 35 % sunt detinute de barbati, 20% din cazuri sunt situatii in care infertilitatea apare pe seama unor probleme combinate ale femeilor cu cele ale barbatilor, si in alte 10% cauzele de infertilitate sunt inexplicabile.

Mitul nr. 3: „Nu am folosit niciodata o metoda hormonala contraceptiva, motiv pentru care ar trebui sa raman insarcinata din prima incercare“

Doar pentru faptul ca o femeie nu a folosit nicio metoda contraceptiva, acest lucru nu o pune neaparat intr-o pozitie „de avantaj”. Desi in astfel de cazuri organismul femeii este mult mai capabil sa ovuleze pe baza „propriilor puteri“, acest lucru nu inseamna ca poti ramane insarcinata mai repede si mai usor. Fertilitatea poate fi influentata de multi alti factori, altii decat metodele contraceptive.

Mitul nr. 4: „Suntem amandoi sanatosi, ceea ce inseamna ca nu ne vom confrunta cu probleme de fertilitate“

Exista multe cupluri care au probleme serioase de fertilitate si cu toate acestea nu prezinta semne vizibile. A avea probleme de sanatate poate creste sansele aparitiei infertilitatii, insa reciproca nu este neaparat valabila.

Mitul nr. 5: „Infertilitatea nu este ceva foarte des intalnit“

Infertilitatea este definita ca imposibilitatea de a concepe un copil in aproximativ un an de zile, timp in care cei doi parteneri au relatii sexuale regulate si neprotejate. Este o problema mult mai raspandita decat ne-am putea imagina. La ora actuala, unul din cinci cupluri are probleme de fertilitate. Insa, cu tratamentul medical adecvat, 80% dintre aceste cupluri depasesc situatiile si reusesc sa conceapa un bebelus.

Mitul nr. 6: „Daca voi avea parte de o viata sexuala activa, voi ramane insarcinata“

„Daca numarul spermatozoizilor partenerului tau nu sunt o problema, poti avea relatii sexuale cat de dese si cat de multe doresti“, sunt de parere specialistii americani. Insa, pentru a ramane insarcinata, trebuie sa ai contact sexual in cele cateva zile ale ovulatiei. Poti face sex 29 de zile din 30 ale unui ciclu normal si cu toate acestea sa ratezi momentul ovulatiei. Sincronizarea este importanta, nu frecventa.

Mitul nr. 7: „Relaxeaza-te si vei ramane insarcinata!“

Majoritatea cuplurilor care se confrunta cu probleme de fertilitate au auzit cel putin o data urmatoarele sfaturi: „Relaxati-va si, cand o sa va asteptati mai putin, veti concepe un copil“ sau „Nu va mai straduiti atat de tare!“ ori „Poate ar fi timpul sa plecati intr-o vacanta“. In realitate, stresul nu reprezinta o cauza a infertilitatii, desi, de multe ori, poate reprezenta un efect secundar al ei. Infertilitatea este de fapt rezultatul unor probleme ale sistemului reproducator. O vacanta nu rezolva ca prin magie un blocaj al trompelor uterine si nici nu ajuta la cresterea calitatii si cantitatii spermatozoizilor. Insa, daca cuplul in cauza intretine raporturi sexuale destul de rar, o vacanta ar putea constitui un avantaj.

Mitul nr. 8: „Voi ramane insarcinata daca voi avea relatii sexuale in a 14-a zi a ciclului“

Aceasta este o alta vorba din popor care da mari batai de cap femeilor care isi doresc sa devina mame. Chiar si in cazul in care ai avea un ciclu perfect cronometrat de 28 de zile, nu-ti poate garanta nimeni ca cea mai fertila zi a ta va fi a 14-a. Si pentru a depista aceasta zi, mai ai nevoie si de interpretarea celorlalte semne ale ovulatiei.

Mitul nr. 9: „O femeie in varsta de 35 de ani poate ramane insarcinata la fel de usor ca una de 25“

Studiile de specialitate arata ca aproximativ o treime dintre cuplurile unde femeia este trecuta de varsta de 35 de ani vor avea probleme de fertilitate. Varful fertilitatii feminine este atins in jurul varstei de 20 de ani, moment dupa care aceasta incepe sa scada. O femeie in varsta de 25 de ani care are relatii sexuale neprotejate in mod regulat are sanse de 86% sa ramana insarcinata in mai putin de un an. In jurul varstei de 35 de ani, sansele ei scad la un procent de 52%.

Mitul nr. 10: „Adopta un copil si vei ramane insarcinata“

Cuplurile infertile care adopta un copil au la fel de multe sanse sa conceapa un copil pe cai naturale ca si cele care nu se gandesc la adoptie. Unele dintre acele sarcini sunt uneori rezultatul tratamentelor de fertilitate anterioare. Adoptia este o modalitate importanta prin care se poate cladi o familie, insa nici pe departe nu reprezinta un tratament pentru infertilitate.

Mitul nr. 11: „Baietii se concep in zilele impare ale lunii si cu ajutorul orgasmelor“

Daca in timpul actului sexual femeia are orgasm, spermatozoizii de gen masculin pot inota putin mai repede catre ovul, insa de mare importanta este daca ovulul a fost deja eliberat sau nu de catre ovar. Iar in ceea ce priveste ziua in care ar trebui sa faci dragoste pentru alegerea sexului copilului, para sau impara, aceasta nascocire nu are la baza nicio teorie stiintifica.

O alta vorba din popor mai spune ca, daca partenerul tau are frati, mai mult ca sigur bebelusul conceput de el va fi baiat. Asa cum stim cu totii, la o singura ejaculare sunt eliberati milioane de spermatozoizi care contin cromozomul X si alte milioane care contin spermatozoidul Y. Asadar, cine ajunge primul si are norocul ca ovulul sa fie disponibil pentru el, va da sexul copilului.

SFAT SUPERBEBE

Evita pe cat posibil sa pleci urechea la tot ceea ce auzi in jurul tau. Sunt lucruri care, pe langa faptul ca nu au legatura cu realitatea, nu-ti vor aduce altceva decat ingrijorare si spaima. Pentru orice nelamurire, fa-ti o programare la medicul specialist.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here