15 pasi pentru a-ti imbunatati relatia mama-fiica

Imagine de Tawny van Breda de la Pixabay

Relatia dintre mama si fiica este complexa. In unele cazuri mamele si fiicele sunt cele mai bune prietene. Altele discuta doar o data pe saptamana. Unele se vad saptamanal, altele locuiesc in localitati sau tari diferite. Unele isi spun totul, altele nu-si spun mare lucru pentru evita conflictul. Indiferent despre ce relatie mama si fiica vorbim, intotdeaua exista suisuri si coborasuri. Pentru ca orice relatie este, de fapt, astfel.

Indiferent despre cum este relatia dintre mama si fiica, vrem sa stii ca intotdeauna exista metode, tehnici, pasi sau strategii pentru a va imbunatati relatia.

Iata 15 pasi pentru a-ti imbunatati relatia mama-fiica:

1. Fii tu persoana care face primul pas.
Nu astepta ca cealalta persoana sa faca primul pas, pentru ca astfel relatia va ramane in acelasi punct. „Gandeste-te despre cum te simti in aceasta relatie si ce ai putea sa schimbi” sustine Linda Mintle, consilier marital, terapeut de familie.

2. Fii tu persoana care face primele schimbari.
Multi considera ca lucrurile se vor schimba daca o persoana va face schimbarile pe care si le doreste cealalta persoana. In primul rand ar fi bine sa schimbi…reactiile pe care le ai atunci cand discuti cu cealalta persoana.

3. Asteptari realiste.
Deseori, atat mamele, cat si fiicele au asteptari idealiste despre relatia lor. Unele de la celalte, precum si de la relatia in sine. Mama nu va fi non-stop langa fiica si nu o va indruma mereu, nu-i asa?

4. Comunicati.
Lipsa de comunicare este una dintre cele mai comune provocari in ceea ce priveste relatia dintre mama si fiica. „In unele situatii cele doua sunt atat de apropiate una de cealalta, incat au impresia ca fiecare dintre ele stie cum se simte cealalta. Dar nu este asa. Rezultatul este ca de fapt nu comunica. In alte situatii cele doua comunica foarte dur, asa cum nu ar indrazni sa comunice cu nimeni altcineva, ceea ce duce la resentimente, care nu dispar prea usor” sustine Roni Cohen-Sandler, psiholog. Nici mamele, nici fiicele nu sunt „cititoare de ganduri”, de aceea este important sa oferiti mesaje clare, intr-un mod calm despre ceea ce simtiti.

5. Fii un ascultator activ.
Cauta sa intelegi ce doreste cealalta persoana sa-ti spuna, fara a presupune ca deja stii despre ce este vorba.

6. Repara gresala cat mai repede.
„Una dintre principiile de baza care te ajuta sa mentii relatiile sanatoase este sa repari gresala cat mai repede”, spune Mintle. Nerezolvarea imediata a conflictelor poate duce la consecinte mari. „Daca nu reusesti sa rezolvi conflictul cu mama sau tatal tau, vei duce aceleasi patternuri emotionale si in relatiile viitoare, indiferent ca va fi vorba de prietenii tai, de partener, de seful tau.

7. Pune-te in locul celeilalte pesoane.
„Daca tu esti fiica, gandeste-te la mama ca la o femeie care are anumite experiente, sechele sau traume personale, care s-a nascut si a crescut intr-o cu totul alta generatie, cu principii si valori de familie diferite”, spune Mintle.

8. Invata sa ierti.
Iertarea este un act „individual”, spune Mintle. „Iertarea difera de reconciliere, care implica ambele persoane.(…) Iertarea este pentru binele persoanei care iarta”.

9. Mentine un echilibru intre propria individualitate si apropierea de cealalta persoana.
Construirea propriei identitati poate fi plina de tot felul de provocari in ceea ce priveste fiica. In unele cazuri fiica poate gandi ca pentru a fi independenta, a avea propria identitate trebuie sa se departeze de tot de mama. Inalte cazuri, din contra, fiica este atat de dependenta de mama incat nu poate lua nicio decizie fara cea din urma. Ambele variante sunt problematice.

Sfatul specialistului: „Poti lua o decizie ferma in ceea ce priveste una dintre laturile majore ale vietii, iar pe langa aceasta fermitate, sa-ti pastrezi calmul, nu nu devii defensiv si furios. Astfel vei reusi sa mentii acel echilibru intre propria identitate, dar si conexiune cu cealalta persoana”.

10. Accepta va veti avea si pareri diferite.
Intelege ca mamele si fiicele pot avea interese, obiective si metode diferite de a rezolva lucrurile. Fiica nu trebuie sa-si schimbe alegerile pentru a-ti multumi mama, precum si mama nu trebuie sa-si schimbe parerile. Este suficient sa admiteti ca intr-o anumita privinta aveti pareri diferite.

11. Concentreaza-te pe prezent.
Nu mai rascoli lucrurile din trecut, evita sa mai aduci in discutii subiecte conflictuale, ci mai bine focuseaza-te pe ceea ce este in prezent.

12. Foloseste cuvantul „eu” si evita acuzatiile
Spune” eu ma simt in acest fel” sau acest lucru ma face sa ma simt astfel. Evita sarcasmul.

13. Foloseste si despre cum si cand ati dori sa comunicati.
Exemplu: „Mama, discutam mai tarziu, cand mai eliberez, acum sunt la serviciu”, „Aceasta nu este o discutie de telefon sau nu prin mesaje” etc.

14. Seteaza limite.
Limitele sunt importante, sunt sanatoase.

15. Fara terte persoane.
Este destul de comun ca fie mama, fie fiica sa aduca in conflict si o terta persoana. Fiica il poate implica pe tata, insistand ca nu poate discuta normal cu mama. La randul ei, mama poate implica un alt copil de-al sau, pentru ca simte ca nu poate discuta cu fiica. Indiferent despre care ar fi situatia, solutia este sa evitati sa aduceti terte persoane. Discutati una in fata celeilalte.

Traducere si adaptare de pe psychcentral.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here