Iarna e pe sfarsite si primele semne de primavara se arata. Ziua de 1 martie, numita in mod traditional Martisor, este momentul in care se sarbatoreste venirea primaverii, prospetimea, bucuria, victoria binelui asupra raului. Si ne place, ah, cat ne place sa primim si sa oferim un martisor!
Este o noua ocazie sa sarbatorim iubirea si sa sarbatorim viata. Daca in februarie‚ ti-ai rasfatat partenerul cu o zi de neuitat de Dragobete sau de Sfantul Valentin, este momentul sa se revanseze si sa iti ofere un prilej romantic de a sarbatori primavara.
In ziua de Martisor, se obisnuieste ca barbatii sa daruiasca femeilor flori si mici cadouri legate cu un snur format dintr-un fir alb si unul rosu (martisoare). Se crede ca acestea sunt aducatoare de noroc si bunastare. Snurul simbolizeaza trecerea de la albul iernii la vitalitatea primaverii, iar florile care se daruiesc de obicei sunt cele care apar primavara – ghiocei, zambile, viorele. Este o traditie veche de mii de ani, in prezent existand dovezi arheologice datand din vremea getilor, si isi are originea in sarbatorile din vremea Romei Antice date in cinstea Zeului Marte, zeul fertilitatii si vegetatiei. In tara noastra, Martisorul este amintit si in cunoscuta legenda a Babei Dochia, sub forma unui personaj cu puteri magice in lupta dintre bine si rau, dintre gerul iernii si caldura primaverii. Primele zile ale lui martie sunt considerate in traditia populara si zilele babelor. Femeile isi aleg o zi intre 1 si 9 martie si se spune ca, asa cum va fi vremea in ziua respectiva, tot asa le va merge si lor in acea zi. Sunt insa alte opinii, care spun ca vremea din ziua respectiva ar simboliza de fapt firea persoanei care a ales-o.
Oricare ar fi insa semnificatia unei zile sau a unei luni anume, nimic nu te opreste sa o transformi intr-un motiv de a fi alaturi de cei dragi si de a sarbatori.