Aer tot mai poluat în București: 1 din 20 de bebeluși decedați în capitală în 2021 a murit din cauza poluării

Foto: www.huffingtonpost.co.uk

Știai că poluarea omoară anual 7.000.000 de oameni în lume? Situația nu este deloc una bună pentru cei care locuiesc în București, care este a doua cea mai poluată capitală din Uniunea Europeană.

În capitală poluarea este responsabilă pentru: ”29% din decesele cauzate de cancerul la plămâni, 24% din decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale, 43% din decesele cauzate de boala pulmonară obstructivă cronică, potrivit ecopolis.org.ro.  Dar știai că 1 din 20 de bebeluși decedați în capitală în 2021 a murit din cauza poluării?

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și AerLive.ro lansează AerCurat pentru București, o campanie de informare și conștientizare cu privire la impactul poluării asupra sănătății umane, care analizează efectele poluanților atmosferici asupra afecțiunilor respiratorii, oncologice, pediatrice, cardiologice și dermatologice, potrivit unui comunicat de presă.

Cu sprijinul unei echipe de medici, Ecopolis a realizat un raport de cercetare pentru a arăta efectele nocive ale poluării asupra sănătății și a analizat datele privind sănătatea populației, corelate cu cele privind calitatea aerului pentru București, din platforma aerlive.ro.

Ecopolis a calculat impactul poluării aerului cu PM2,5 și PM10 asupra mortalității generale, mortalității post-neonatale și bolii ischemice a inimii pentru bucureșteni, prin aplicația AirQ+, dezvoltată de Organizația Mondială a Sănătății.

Ne dorim ca acest raport să stea la baza fundamentărilor politicilor publice atât de necesare pentru îmbunătățirea calității aerului în București și să servească drept inspirație și pentru celelalte orașe ale României, care se confruntă cu problema calității aerului.”, arată Oana Neneciu, Director Executiv Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis. 

În cadrul campaniei au fost realizate o serie de materiale video explicative, cu ajutorul unor medici specialiști, care sunt prezentate pe platforma https://curat.aerlive.ro.

“Oamenii sunt îngrijorați unde să-și ducă copiii la școală, să fie mai deștepți, dar cu cât va fi mai poluat aerul, cu atât ei vor avea o dezvoltare neurocognitivă mai proastă”, arată Radu Țincu, Medic Primar Terapie Intensivă -Toxicologie și coordonatorul pentru sănătate al campaniei.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here