Atunci când cuplul canadian Edith Lemay și Sebastien Pelletier au aflat că trei dintre cei patru copii ai lor au retinită pigmentară, o afecțiune genetică rară care provoacă pierderea sau scăderea vederii în timp, au decis să meargă în jurul lumii cu toții, oferindu-le astfel copiilor cât mai multe ”amintiri vizuale”. Află aici mai multe despre povestea lor.
Edith și Sebastian au patru copii frumoși: Mia (12 ani), Leo (9 ani), Colin (7 ani) și Laurent (5 ani). În afară de Leo (cel de-al doilea copil), ceilalți copii au fost disganosticați cu o retinită pigmentară, o boală rară, pentru care nu există un tratament care cel puțin să mai stopeze din evoluția bolii, care, după prognosticul doctorilor îți vor pierde vederea în totalitate în viața de adult.
Într-un interviu pentru CNN, mama copiilor a spus că, atunci când specialistul Miei i-a recomandat să-i ofere fiicei cât mai multe „amintiri vizuale”, aceasta s-a agățat de idee și și-a spus: „Nu o să-i arăt un elefant într-o carte, o voi duce să vadă un elefant adevărat. Și o să-i umplu memoria cu cele mai bune și mai frumoase imagini pe care pot să i le ofer”.
Familia a început să-și calculeze economiile, să-și facă un buget și să-ți planifice primele destinații. Și-au început călătoria în Namibia, unde au văzut elefanți, zebre și girafe. Apoi, s-au îndreptat spre Zambia și Tanzania, înainte de a ateriza în Turcia timp de o lună, apoi au meres în Mongolia și Indonezia.
”Copiii vor trebui să fie cu adevărat rezistenți de-a lungul vieții”, a spus mama, explicând că familia se focusează pe ideea de a le dezvolta copiilor cât mai multe abilități de adaptare, deoarece vor trebui să se acomodeze și reacomodeze constant pe măsură ce vederea lor se va înrăutăți. „O călătorie este ceva din care poți învăța. Este interesant, distractiv, dar poate fi și foarte greu, poate să îți fie și inconfortabil, poate fi obositor, pot exista și frustrări, așa că poți învăța multe din călătoriile în sine” a mai adăugat ea.
Părinții celor patru copii, s-au documentat foarte bine în legătură cu toate călătoriile pe care le fac și le arată și altor persoane despre experiențele pe care le au ei, postând poze pe rețelele sociale. Dorința lor este de a le arăta copiilor cât este de frumoasă lumea, de a avea parte de lucruric interesante și speră că experiența diferitelor țări și culturi le va arăta copiilor cât de norocoși sunt, în ciuda propriilor provocări vizuale.
„Oricât de grea va fi viața lor, am vrut să le arăt că sunt norocoși doar că au apă curentă în casa lor și că pot merge la școală în fiecare zi cu cărți frumos colorate”, spune mama copiilor, care în perioada în care călătoresc fac homeschooling (învață acasă).
„Se adaptează cu ușurință la noi țări și noi alimente. Sunt foarte impresionată de ei”, a adăugat ea.
Chiar dacă sunt conștienți că pe cei doi părinți îi așteaptă tot felul de provocări pe viitor, ei susțin că sunt foarte concentrați pe ceea ce este pozitiv în viața lor și se străduie să le ofere copiilor cele mai bune experiențe pe care le pot avea, pentru a-i ajuta pe termen lung. În plus, se formează o legătură puternică între frați, consolidându-se astfel un sistem de sprijin pe viață.
„Nu știm niciodată când poate începe sau cât de repede se va agrava boala lor, dar ne dorim acum să profităm cât mai mult de acest timp în familie” spune tatăl copiilor.