Impactul pe care îl are infertilitatea asupra sănătății mintale a cuplului

Sursa foto: staceyinal.com

Infertilitatea poate fi definită astfel: incapacitatea de a rămâne însărcinată după 1 an în care cuplul a avut acte sexuale regulate fără a folosi vreun mijloc de protecție. Incidența infertilității crește rapid la nivel mondial, afectând aproximativ 10-15% din populația lumii, arată datele oficiale, dar specialiștii susțin că în realitate aceste numere ar fi mai mari. Potrivit OMS, infertilitatea este a cincea cea mai mare afecțiune gravă la nivel mondial. Astăzi vom discuta deschis despre impactul pe care îl are infertilitatea asupra sănătății mintale a cuplului.

Multe femei își doresc să aibă un copil, iar dacă această dorință nu este îndeplinită, pot apărea emoții puternice, precum furie, trădare, vinovăție, tristețe, invidie, gelozie, stimă de sine scăzută, anxietate, depresie și stres. Pe lângă dorința de a deveni părinte există și această presiune din partea societății. de a te căsători și de a avea copii.

Să recunoaștem, de multe ori, ”societatea se așteaptă” ca un cuplu să aibă copii de îndată ce se căsătoresc. Dacă există vreo întârziere în a rămâne însărcinată după căsătorie, ”societatea” a ajunge la concluzia că acel cuplu se confruntă cu probleme legate de fertilitate. Și oricât de mult s-au mai schimbat lucrurile în ultima perioadă, în cele mai multe dintre cazuri se consideră, în continuare, că problema de infertilitate vine de la femeie. (Studiile au arătat că și bărbații se confruntă cu probleme mentale din cauza fricii de a fi infertile!). Infertilitatea este o luptă tăcută în care tare greu este să împărtășești această problemă cu ceilalți și este considerată una dintre cele mai tulburătoare experiențe din viața unui cuplu.

Stresul, depresia și anxietatea sunt consecințe comune ale infertilității. Nu se știe clar dacă stresul cauzează infertilitate sau infertilitatea cauzează ditamai stresul. Vestea că un cuplu suferă de infertilitate este în sine foarte stresantă. În general, cuplurile infertile, în special femeile, prezintă un nivel mai ridicat de stres în comparație cu bărbații. Depresia poate afecta fertilitatea din cauza nivelurilor crescute de prolactină și hormoni tiroidieni. Depresia afectează și ovulația.

Cuplurile infertile se confruntă cu o anumită stigmatizarea socială, cu un sentiment de pierdere și cu o stimă de sine scăzută și în multe dintre cazuri acestea sunt mai retrași din viața social, evitând tot felul de evenimente de familie sau la care iau parte prietenii.

Paradoxul este că în timp ce multe cupluri care se prezintă cu infertilitate au un nivel ridicat de stres psihologic, procesul și tratamentul infertilității sunt, de asemenea, stresante. La toate acestea se mai adaugă și impactul financiar al tratamentului de fertilitate.

Tratamentele de fertilitate sunt destul de costisitoare și nu toată lumea își poate permite un tratament atât de costisitor. Multe cupluri ajung să-și folosească toate economiile pentru aceste tratamente și unele chiar împrumută bani pentru acestea.

Mulțe cupluri susțin că rezultatele testelor și analizelor efectuate- cum ar fi un diagnostic de rezervă ovariană scăzută la femei sau un număr redus de spermatozoizi la bărbați- pot aduce un nivel mare de stres în viața de cuplu, tratamentul în sine poate fi stresant, rezultatul final al unui astfel de tratament costisitor poate fi stresant. Dacă rezultatul nu este favorabil, poate duce chiar la o depresie.

Conform studiilor, stresul este asociat cu rate scăzute de sarcină. De asemenea, tratamentul asociat cu stresul este experimentat mai mult de femei, deoarece medicamentele administrate pentru a stimula ovulația și pentru a ajuta ca o sarcină să aibă succes pot provoca iritabilitate, anxietate, schimbări de dispoziție, probleme cu somnul etc.

Dacă un cuplu se confruntă cu o problemă de fertilitate sau urmează tratament pentru infertilitate, sănătatea mintală nu trebuie neglijată. Cel mai bine este să nu amâni să mergi la un expert, pentru a decide împreună care este cel mai potrivit tratament, de asemenea, să se ia în considerare și consilierea de cuplu, care poate ajuta la reducerea stresului și poate ajuta cuplul să facă față situației cu ușurință.

Reține!

Stresul pot interfera cu fertilitatea și succesul tratamentelor pentru infertilitate. Cu cât nivelul de stres este mai mic, cu atât sunt mai mari șansele de sarcină. Prin urmare, medicii ar trebui să acorde mai multă atenție sănătății mintale a cuplurilor infertile.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here