Operatiunea „Olita”. Cu ce fel de probleme te vei confrunta, ca parinte?

Operatiunea „olita” s-ar putea sa nu fie atat de usor de realizat pe cat ar parea, de aceea cea mai buna recomandare este sa te „inarmezi”cu rabdare, perseverenta si atitudine pozitiva. Pentru ca sunt atat de diferiti, fiecare copil are nevoie de un anumit timp de a se acomoda si de a invata sa faca la olita, dar si sa aiba grija de igiena personala. Te pregatesti pentru operatiunea „olita”. Iata cu ce fel de probleme s-ar putea sa confrunti, ca parinte.

Problema numarul unu: copilul nu vrea sa faca la olita

„Atunci cand copilul nu-si doreste sa faca la olita, sunt sanse mari ca cel mic, pur si simplu, sa nu fie pregatit pentru asta, de aceea va fi nevoie sa mai astepti”, explica dr. Ari Brown, coautoarea cartii de parenting „Toddler 411”. Observa ce atitudine are copilul fata de acest obiect numit „olita”, daca se opreste din a se juca ori se ascunde atunci cand simte ca are scutecelul „plin”. Incearca, apoi, sa asezi olita la baie si sa-i oferi, in acele momente, cateva instructiuni precise despre cum poate folosi olita (chiar ii ppoti arata cum procedezi tu, doar ca la „toaleta pentru cei mari”. In cazul in care nici atunci nu se intampla nimic, se prea poate ca cel mic sa nu fie pregatit pentru asta, potrivit Parents.

Citeste si Salut, olita! Vrei sa ne imprietenim?

Problema numarul doi: copilul face la olita doar cand il asezi tu

Este firesc ca cel mic sa fie dependent de indrumarile tale, mai ales la inceputul „antrenamentului” de a face la olita. Este important sa-i explici copilului ca este deja mare si ca ar fi bine sa foloseasca olita pentru a-si face nevoile. Invata-l cum isi poate recunoaste semnalele corpului. In cazul in care acest lucru tot nu se intampla in cateva saptamani, motivul ramane acelasi: copilul nu este inca pregatit.

Problema numarul trei: copilul poate urina la olita, dar nu poate face „treaba cea mare”

Daca cel mic rezista in a-si face „treaba serioasa”, povesteste-i si medicului pediatru despre acest lucru pentru a vedea daca nu cumva copilul este constipat. Cu toate acestea, daca doar urineaza la olita poate insemna ca-i este teama de a face „pasul cel mare”.

„Copilul se poate simti de parca si-ar pierde o parte din corp atunci cand face treaba mare ori poate fi ingrijorat cu privire la vasul de toaleta si pericolele sale. De aceea sfatul ar fi sa-i arati o doza de rabdare”, este de parere medicul pediatru, Adiaha Spinks-Franklin, din cadrul unui spital de copii din Texas.

Citeste si Cum alegi scutecele pentru bebelus?

Este recomandat ca acest proces sa fie luat pas cu pas. De exemplu, timp de o saptamana lasa-ti micutul sa-si faca „treaba serioasa” in scutec, dar in interiorul baii. Apoi, peste o saptamana ii poti permite puiului sa-si faca treaba mare, tot in scutec, dar asezat fie pe olita.

Problema numarul patru: copilul isi face nevoile la olita, insa doar acasa

Este firesc pentru un copil sa fie atasat de propria-i olita sau de propria-i baie. Pentru a-l ajuta sa se relaxeze mai mult, va fi nevoie, initial, sa incerce sa-si faca nevoile intr-o baie care ii este macar un pic mai familiara, cum ar fi baia celui mai bun prieten sau baia bunicilor.

Problema numarul cinci: copilul a invatat sa faca la olita, dar se trezeste dimineata ud

Multi dintre prescolari nu au capacitatea de a se mentine „uscati” in timpul noptii, ceea ce nu este nimic neobisnuit pentru un copil, pana la varsta de sapte ani, sa urineze noaptea in pat. Cu alte cuvinte, ii poti permite totusi copilului sa poarte scutec in timpul noptii, mai precizeaza site-ul Parents.

Citeste si Bebelusul refuza sa-i schimbi scutecul?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here