- Șapte dintre cele mai cunoscute mame influencer și medici specialiști au participat la un maraton online de #PoveștiMămicești, moderat de Eli Roman.
- Evenimentul a făcut parte din Campania Fiecare pui cu lăpticul lui, inițiată de Asociația SAMAS, în parteneriat cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu
Mai multe mame cunoscute ca influencer și medici specialiști au participat la un maraton online de Povești mămicești, pe teme legate de alăptare, nutriția corectă a bebelușilor și îngrijirea acestora. Pe 21 iunie, Alina Tanasă (fabmusealina), Patricia Tut, Roxana Ciuchilan (prinlume), Diana Bart, Olimpia Melinte, Andrada Munthiu (andradasworld) și Ruxandra Luca, Dr. Diana Voican – medic pediatru, Mirela Păcălici – consilier în alăptare SAMAS au răspuns întrebărilor lui Eli Roman, la rândul ei, mamă de trei copii și inițiatoarea proiectului Povești Mămicești. Maratonul a avut loc pe pagina de Facebook a Asociației SAMAS
„Viața de mamă e ca o cursă cu obstacole. Mămicia vine la pachet cu suișuri și coborâșuri, dar este unică, minunată și uneori complicată. Fie că vorbim de experiența alăptării, despre îngrijirea bebelușului, diversificarea sau somnul lui, ne face bine să împărtășim experiența noastră sau, după caz, să cerem sfatul specialiștilor. Particip cu inima deschisă alături de șapte mame influencer și de medici la maratonul #PoveștiMămicești ca să dăm putere, curaj și să ajutăm alte mămici.” spune Eli Roman, Președintele Asociației SAMAS
Ediția maraton de Povești Mămicești din 21 iunie a făcut parte din Campania Fiecare pui cu lăpticul lui. Campania a fost inițiată anul trecut de Asociația SAMAS, în parteneriat cu Institutul Național pentru Sănătatea Mamei, pornind de la datele îngrijorătoare din *studiul KANTAR TNS din 2020, conform cărora 24% dintre părinții cu copii mai mici de 6 luni oferă acestora lapte de vacă sau de altă origine animală (capră, măgăriță, bivoliță), nepotrivit pentru bebeluș și care le pune sănătatea în pericol. Campania reunește testimoniale ale specialiștilor – medici neonatologi, pediatri, consultanți în alăptare – și îi informează pe părinți că laptele de origine animală este contraindicat copiilor sub vârsta de un an pentru că poate provoca probleme serioase pentru sănătate pe termen scurt, mediu și lung.
Părinții care aleg să ofere lapte de vacă bebelușilor cred că „este bine tolerat“, „este sănătos“, „este natural“ ꟷ arată același studiu KANTAR TNS, afirmații pe care specialiștii le contrazic arătând că fiecare lapte are nutrienți specifici pentru mediul de creștere al fiecărui pui în parte. De exemplu, laptele de vacă:
- are un conținut foarte scăzut de fier, ceea ce predispune la apariția anemiilor prin carență de fier;
- conține o cantitate mică de acizi grași nesaturați, acele grăsimi ”bune” și o cantitate prea mare de acizi grași saturați – ”grăsimile rele”; acest lucru poate duce la surplus de kilograme și la o predispoziție pentru bolile de inimă;
- are cantități prea mici de vitamina D, vitamina care contribuie la fixarea calciului în oase și la sănătatea acestora, prevenind apariția rahitismului;
- nu conține vitamina C, vitamină importantă în susținerea sistemului imun, de apărare al organismului;
- concentrațiile de vitamina A, E și vitamine din complexul B sunt mici în comparație cu nevoile bebelușului;
- conține prea multe proteine și sodiu, solicitând rinichii și favorizând apariția bolilor de inimă;
Campania Fiecare pui cu lăpticul lui s-a derulat timp de o lună pe social media, pe www.asociatiasamas.ro și pe www.insmc.ro, unde părinții au putut citi articole scrise de specialiști și au regăsit informații despre programul național privind acordarea gratuită de lapte praf pentru copiii cu vârste cuprinse între 0-12 luni, care nu beneficiază de lapte matern, conform legii 321/2001.
Link către maraton: https://fb.watch/e6qrlq7MIz/
DESPRE ASOCIAȚIA SAMAS
Asociația SAMAS este o organizație nonguvernamentală care activează în domeniul prevenției și educației pentru sănătate. Dezvoltăm programe de formare pentru profesioniști din domeniul sănătății și cel educațional, pentru ca aceștia să poată ajuta, la rândul lor, părinții să ia cele mai bune decizii pentru sănătatea copiilor.
Cele 2 mari programe ale Asociației SAMAS sunt: Educație Perinatală pentru părinți în primele 1000 de zile ale copiilor și Sănătos de mic – programul național de educație nutrițională pentru preșcolari.
Prin programul de Educație perinatală am dezvoltat o comunitate de 1453 de specialiști din rândul moașelor, medicilor, asistenților medicali și comunitari, care oferă informații despre nutriția și îngrijirea corectă a bebelușilor viitorilor părinți și părinților începători din întreaga țară. Comunitatea SAMAS este activă în peste 30 de orașe, iar prin activitatea educatorilor perinatali SAMAS, am contribuit la creșterea ratei de alăptare, de la 12,6%, în 2011, la 29,8% în 2016. 31284 de mame au beneficiat de cursurile și informațiile furnizate de SAMAS din 2013 până în prezent, dintre care 13698 de mame aflate în situații dificile de viață.
La inițiativa Asociației SAMAS, Alianța pentru Sănătatea Mamei și Copilului a obținut votul Consiliului Național al Audiovizualului în vederea introducerii “Hrănirea exclusivă la sân a copilului în primele șase luni este esențială pentru o viață sănătoasă” ca mesaj de sănătate publică în mediul audiovizual.
Din 2019 Asociația SAMAS a adus conceptul finlandez, CUTIA Bebelușului, în România, premiat cu ”Cel mai bun proiect de implicare socială” la Gala CONAF din 2019. 300 de mame din comunități defavorizate au primit până în prezent CUTIA Bebelușului împreună cu informațiile necesare pentru alăptare și îngrijirea copilului.
Sănătos de mic, inițiat în 2017, continuă misiunea Asociației SAMAS, printr-un program de educație nutrițională în grădinițe, menit să reducă riscul de obezitate infantilă și să creeze bune obiceiuri alimentare din primii ani de viață. Activitățile programului sunt gratuite pentru grădinițele de stat, datorită susținerii Danone România. Formăm cadre didactice și medicale în nutriția sănătoasă a copiilor, susținem ateliere de gătit sănătos și conferințe pentru părinți, avem lecții de nutriție sănătoasă pentru copii. În cadrul programului Sănătos de mic am elaborat și un Ghid de nutriție pentru părinți, precum și jocul Căpitanul Farfurie, pentru o alimentație sănătoasă în familie. Până acum, 472 de cadre didactice și medicale din toată țara au fost formate în program și peste 200 de grădinițe din București și județul Cluj sunt partenere Sănătos de mic. În 2022, am lansat platforma cursuri.sanatosdemic.ro, în format de învățare online individuală și sesiuni live destinată formării cadrelor didactice și medicale, precum și celor interesați de nutriția sănătoasă a copiilor.
Asociația SAMAS a fost înființată datorită extinderii și dezvoltării Programului SAMAS, inițiat de către Fundația Crucea Albă, Fundația Nutricia și Crucea Roșie – Filiala Sector 6, susținut de Danone Ecosystem.
www.asociatiasamas.ro, www.cursuripentruparinti.ro, www.sanatosdemic.ro