Ca parinte, ce simti atunci cand iti pedepsesti fizic copilul?

Cum vede parintele situatia in care isi loveste propriul copil? Copilul nu are dezvoltate, pe deplin, abilitatile de autocontrol si de atentie asa cum le are adultul. In plus, ce poate invata copilul din aceasta experienta traumatizanta? Isi va permite sa fie, la randul sau, agresiv si stie ca va obtine ceea ce-si doreste de la cei mai vulnerabili ca el.

A-ti onora parintii nu inseamna sa faci tot ce spun acestia

Da, poti alege sa respingi credintele parintilor tai. Poti accepta faptul ca parintii spun si fac anumite lucruri dorindu-si binele copilului, dar ai si alternativa de a alege daca sa mergi pe urmele parintilor tai sau daca sa le adopti propriile credinte, potrivit Psychology Today.

A-ti bate copilul inseamna pentru cel mic ca are voie sa-si faca singur dreptate

Din punct de vedere fizic, parintele este mai mare si mai puternic decat copilul. De altfel, pentru ca functiile creierului sunt pe deplin dezvoltate, parintele este mai mult capabil de autocontrol. Prin urmare, parintele care isi pedepseste fizic copilul nu face altceva decat sa-i arate puiului de om ca este permis ca o persoana puternica sa loveasca pe cei care sunt mai slabi, mai vulnerabili decat el pentru a primi ceea ce-si doreste de la acestia.

Citeste si Copil omorat in bataie de mama. Sesizare la Avocatul Poporului

Cred ca sunt doua modalitati diferite prin care pot trece copiii deveniti adulti, si anume: fie din copilul agresat adultul devine, la randul sau, agresor; fie nu-si doreste sa ajunga la randul sau „calau”, dar din aceasta cauza exista probabilitatea sa se „comporte” frumos cu cei care continua sa-l raneasca.

Adultii isi ies din fire atunci cand incep sa-si pedepseasca fizic copilul

Se intampla de multe ori ca parintele sa ajunga acasa fie obosit, fie frustrat, fie nervos. Atunci cand acesta se va napusti asupra copilului nu va face decat sa apese „pe butoanele” acestor emotii si ganduri negative. Luand in considerare acest aspect, cu atat mai mult si mai puternic te vei descarca asupra copilului. Pana la urma, devii dependent de aceasta stare „de bine” care te incearca atunci cand ii oferi copilului toata furia pe care o resimti.

Atunci cand iti lovesti copilul poti sa-i opresti comportamentul care te deranjeaza, dar cu pretul de a se deteriora relatia dintre tine si micutul tau

Studiile de-a lungul anilor au demonstrat cum bataia nu doar ca opreste atitudinea gresita a copilului, ci poate avea efecte dezastruoase din punctul de vedere al creierului, dar si emotional. Materia cenusie din zonele cortexului prefrontal se imputineaza, ceea ce va duce la depresie, dependenta s.a. Pe de alta parte, copilul risca sa devina violent, agresor, delincvent sau sa aiba alte probleme de sanatate mintala. Copilul agresat fizic este mai putin empatic cu ceilalti.

Exista multe cazuri, in viata de zi cu zi, cand copilul fie este pe punctul de a se rani, fie nu este capabil sa aiba grija de el, iar atunci parintele se napusteste asupra sa lovindu-l. Un alt exemplu este atunci cand copilul cade, se raneste si in loc sa primeasca sprijin fizic si emotional de la parinte, acesta se infurie mai mult si incepe sa-l loveasca, chiar daca cel mic este deja ranit.

Citeste si Un parinte din doi crede ca lovirea copilului e pentru binele lui

Nu uita ca autocontrolul si abilitatea de concentrare din zona lobului frontal a creierului nu sunt suficient dezvoltate cu restul partilor din creier pana la varsta adulta.

Exista multe variante prin care poti corecta comportamentul copilului

Pentru copil, doar simplul fapt ca te vede furios este neplacut si de ajuns pentru el. Prin urmare, nu impune frica prin forta. Ideal ar fi sa te folosesti de avantajul pe care il ai, si anume autocontrolul si atentia dezvoltate, si sa gasesti, intr-un mod rational si matur, o alta modalitate de disciplinare, nu cel fizic.

Intr-o lucrare publicata in cadrul Jurnalului de Psihologie a Familiei se arata care sunt efectele produse in urma batailor asupra copiilor. Copilul, comparativ cu cel nelovit, prezinta urmatoarele caracteristici, si anume:

  • Este mai mult agresiv;
  • Are un comportament predominant antisocial;
  • Are mai multe „iesiri” furioase;
  • Internalizeaza problemele;
  • Are mai multe probleme de sanatate mentala;
  • Stima de sine scazuta;
  • O relatie predominant negativa in relatia cu parintii.

Citeste si De ce fortam copiii sa faca aceste lucruri?

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here