Pentru că unele femei care se gândesc să recurgă la fertilizare in vitro (FIV) se întreabă dacă ar trebui să anunțe angajatorul și colegii de lucru despre asta sau să țină procedura în secret, se întreabă dacă pot începe tratamentul și în același timp să meargă la serviciu sau dacă ar fi indicat să-și ia zile libere de concediu? Astăzi vorbim despre cum gestionezi mersul la serviciu cu urmarea procedurii de fertilizare in vitro.
Fertilizarea in vitro este o procedură tot mai des întâlnită pentru tratarea infertilității atunci când se dorește obținerea unei sarcini și când alte metode nu au avut efectul dorit. Este o procedură de reproducere asistată prin care ovule mature sunt preluate de la ovare şi fertilizate de către spermatozoizi într-un laborator, apoi embrionul (sau embrionii) este introdus în uter.
Toată procedura este împărțită pe etape și ar dura câteva săptămâni, în funcție de compexitatea fiecărei situații în parte.
FIV este o procedură care constă în mai multe vizite la clinicile speciale, unde discuți cu specialistul, dai tot felul de analize, faci ecografii, e nevoie să înveți să gestionezi anumite medicamente. Tratamentul FIV este un proces care consumă timp, care te poate epuiza fizic și mental, de aceea majoritatea femeilor care se pregătesc să înceapă această procedură se întreabă dacă este posibil să păstreze un anumit echilibru între mersul la serviciu în timp ce urmează un tratament de fertilitate. Răspunsul este ”da, categoric”! Chiar este posibil să jonglezi cu brio între sarcinile de serviciu și FIV, dar trebuie să acorzi multă atenție sănătății.
Ar trebui să-i spun șefului și colegilor mei despre tratamentul meu FIV?
Începerea unui tratament FIV este o chestiune extrem de personală, iar ideea de a le spune șefului și colegilor de serviciu despre acest lucru este decizia ta.
Există avantaje și dezavantaje în a partaja aceste informații la locul de muncă. Majoritatea femeilor aleg să nu dezvăluie acest lucru, deoarece se tem că le-ar putea afecta negativ cariera sau că ar fi vorba despre o superstiție, sau că nu s-ar simți emoțional bine dacă procedura nu ar avea rezultatele dorite. Cele mai multe dintre femei, pur și simplu, preferă să țină deoparte problemele personale de tot ce ține de locul de muncă.
Pe de altă parte, decizia de a împărtăși acest lucru cu cei de la serviciu îți poate aduce și unele avantaje: poți avea parte de sprijin din partea conducerii, mai ales dacă vei avea anumite zile în care va fi nevoie să vii mai târziu sau să lipsește de la anumite ședințe sau să preia un alt coleg proiectul în care ești implicată sau să poți finisa anumite sarcini de acasă, fără să fie nevoie să te deplasezi la birou.
Indiferent care este decizia ta, nu uita, ești singura persoană care are dreptul să decidă cum să procedeze.