Atunci când este nevoie să administrezi medicamente unui bebeluș, prima regulă este să citești cu atenție prospectul, pentru că acolo vei găsi majoritatea informațiilor de care ai nevoie. Dacă anumite aspecte nu-ți sunt clare, întreabă medicul sau farmacistul.
Pentru administrarea medicamentelor unui bebeluș este esențial să fie folosite dispozitive speciale (seringi, lingurițe), care sunt gradate, pentru a îi oferi copilului doza corectă de care are nevoie. Este esențial să folosești anume dispozitivul care vine odată cu medicamentul, pentru a evita riscul de supradozaj.
Pentru a fi acceptate mai ușor, la începutul tratamentului mulți părinți sunt tentați să dilueze medicamentele în lapte, în piureuri sau sucuri de fructe, iaurt sau alte produse alimentare. Nu este o idee bună să faci acest lucru, pentru că, anumite ingrediente din alimnete pot interacționa cu substanțele active ale medicamentelor.
În cazul antibioticelor, de exemplu, medicii pediatri recomandă administrarea lor separată, nu cu iaurt sau piureuri de fructe. Iaurtul conține bacterii probiotice care pot anula acțiunea antibioticelor. În cazul antifebrilelor, acestea pot fi diluate în puțină apă, nu în piureuși sau sucuri de fructe.
Majoritatea medicamentelor, mai ales în cazul copiilor mai mici de 1 an, se administrează după masă. Motivul este simplu: intestinul bebelușului este foarte fragil, iar substanțele din medicamente sunt puteernice și iritante pentru sistemul lui digestiv.
În principiu, unui copil mai mic de 5-6 ani nu i se oferă pastile, ci medicamente sub formă lichidă sau supozitoare, pentru a evita riscul e sufocare. În plus, pastilele conțin substanțe active într-o concentrație mult mai mare decât siropurile, au un gust mai neplăcut și sunt greu de înghițit (pentru copii). În afară de riscul de sufocare, apare și cel de supradozaj în cazul administrării lor.
Când vine momentul administrării medicamentului, pregătește ”terenul”: cântă-i ceva plăcut, oferă-i o jucărie care-i place, vorbește-i calm, oferă-i medicamentul cu delicatețe, ca să nu se sperie.
Dacă micuțul a scuipat medicamentul sau a vomitat imediat după ce i-ai dat medicamentul, mai așteaptă o oră înainte să încerci din nou să-i dai.
Dacă vomită la jumătate de oră de la administrarea siropului, medicii consideră că acesta a fost absorbit deja i că nu e nevoie să i-l dai din nou.
În cazul antibioticelor sau medicamentelor prescrise punctual pentru o anumită afecțiune, e bine să nu le păstrezi după terminarea tratamentului.
S-ar putea să te intereseze și: Cum si cand ii dai medicamente unui bebelus?