Cum si cand ii dai medicamente unui bebelus?

Administrarea medicamentelor unui bebelus sau unui copil mic necesita foarte multa atentie si rigurozitate. Este foarte importanta consultarea medicului si respectarea indicatiilor lui. Administrate in mod incorect, medicamentele pot fi daunatoare.

Cu cat copilul este mai mic, cu atat este mai complicat sa ii dai medicamente. Copiilor, in general, dar mai ales celor mai mici de doi ani, nu este indicat sa le administrezi medicamente fara a consulta medicul in prealabil. Iar daca bebelusul are nevoie sa ia un medicament, exista metode prin care i-l poti administra fara riscuri. Cand te gandesti la asta, totul pare simplu, insa cand esti acasa si incerci sa ii dai micutului un medicament, totul pare ca….o misiune imposibila.

Informeaza-te cat mai bine pentru siguranta bebelusului!

Inainte de toate, este foarte important sa urmezi in mod strict indicatiile pediatrului si niciodata sa nu faci de capul tau sau dupa sfaturile unor persoane neavizate. In alegerea medicamentului pe care il recomanda, pediatrul tine cont de varsta copilului, starea lui de sanatate, greutatea si afectiunea pe care trebuie sa o trateze. Este important sa citesti eticheta si, mai ales, sa pui intrebari medicului. Trebuie sa stii ce este, cum si cat timp se administreaza, ce efecte poate avea, care pot fi interactiunile cu alte medicamente pe care copilul le ia, care este doza, ce se intampla daca sari peste o doza si cum trebuie pastrat. Nu este indicat sa pastrezi medicamentele in baie, pentru ca temperatura si umiditatea le pot altera. Fii atenta si la modul in care se prezinta la cumparare: ambalajul si sigiliul de siguranta trebuie sa fie intacte, iar medicamentul trebuie sa fie valabil.

In functie de felul medicamentului si de varsta micului pacient, caile de administrare pot fi diferite. In cele ce urmeaza, vom incerca sa iti oferim cateva informatii utile despre cum se pot administra medicamentele.

Pe cale orala

A administra un medicament pe cale orala este modalitatea cea mai folosita la toate varstele. In prezent, exista medicamente cu gust foarte placut si colorate, pentru a atrage, si care pot fi de ajutor in acest caz. In ceea ce priveste siropul, poate fi oferit copilului cu ajutorul unor lingurite, seringi fara ac sau suzete speciale. Trebuie sa iei copilul in brate si sa apropii seringa sau lingurita de coltul gurii si apoi sa ii dai medicamentul, lasandu-l sa se scurga intre limba si obraz. Daca bebelusul o scuipa, este necesar sa ii dai din nou (dar ai grija la doza!). Seringa este foarte practica in cazul bebelusilor mici, care nu stiu inca sa bea din pahar sau sa foloseasca lingurita, si mai are si avantajul ca permite o dozare precisa si usoara.

In nasuc

In caz de infectii ale cailor respiratorii, pentru o actiune tintita si directa se utilizeaza preparate spray sau pulverizatoare pentru aerosoli. Pentru a folosi un spray, trebuie sa tii copilul intins si sa ii tii capul nemiscat, sa-i inserezi varful recipientului in nas si sa pulverizezi substanta mai intai intr-o nara, apoi in cealalta. Copilul poate fi foarte deranjat, poate tipa si poate opune rezistenta. De aceea, trebuie sa fii rapida si decisa si, chiar sa fii ajutata de cineva pentru a tine copilul nemiscat si pentru a-l linisti. In anumite cazuri, aerosolii pot fi foarte utili, insa necesita cooperare din partea copilului, care se poate speria la vederea vaporilor si sa nu vrea sa utilizeze masca. Poti sa faci lucrurile mai usoare, alegand un produs eficient, care epuizeaza substanta in doar cateva minute si, de asemenea, poti sa propui acest lucru copilului ca pe un joc in care sa implici plusurile, papusile, masinutele. Nu este indicat ca acest tip de tratament sa se faca in timp ce copilul doarme.

In urechiuse

Tratamentul cu picaturi in urechi se foloseste de exemplu in cazul otitei si se procedeaza in felul urmator: copilul trebuie intins si intors pe o parte; trebuie sa ii tii capul nemiscat si usor flexat spre spate si apoi sa pui picaturile in ureche. Daca reusesti, trebuie apoi sa tii copilul nemiscat in aceeasi pozitie timp de circa un minut, pentru a evita ca medicamentul sa iasa. Apoi, poti sa intorci copilul pe cealalta parte, pentru a pune picaturile si in cealalta ureche. Daca substanta este rece, este posibil sa ii creeze disconfort micutului si, de aceea, este recomandat ca inainte de administrare sa incalzesti flaconul, tinandu-l intre palmele tale pentru cateva minute (nu este in niciun caz indicata o alta metoda de incalzire care poate altera proprietatile substantei).

In ochisori

Inainte de a pune picaturi in ochi, trebuie sa ii cureti cu o compresa sterila imbibata cu cateva picaturi de ser fiziologic. Apoi, tine ochiul deschis cu ajutorul degetelor aratator si mijlociu si apropie flaconul de coltul intern al ochiului, lasand sa cada picatura.

In fundulet

Folosirea de supozitoare este recomandata pentru copiii mai mici de doi ani, pentru ca nu e nevoie de colaborare din partea micului pacient, iar medicamentele isi fac efectul repede. Asaza bebelusul pe masuta de infasat sau pe pat si introdu supozitorul in deschizatura anala. Apoi apropie fesele micutului pret de cateva secunde, pentru a te asigura ca medicamentul nu este expulzat.

Este esential sa fii calm si increzator atunci cand ii administrezi medicamentele!

Tine cont ca atitudinea pe care o ai tu cu privire la administrarea medicamentului este foarte importanta pentru copil si ii influenteaza reactia pe moment, dar si atitudinea pe viitor. Copilul nu se naste cu teama de medicament, ci o invata de la cei din jur. Daca il ameninti ca ii dai medicament daca nu este cuminte, atunci singurul lucru pe care il va invata va fi teama de a primi un medicament. E bine sa fii calma si sa ii spui ca este un lucru serios, care ii face bine.

Chiar daca starea copilului se amelioreaza, tratamentul nu trebuie intrerupt inainte de termenul stabilit de medic, pentru a evita recaderea. Nu trebuie nici continuat dupa termen, daca bebelusul nu s-a vindecat, ci trebuie consultat medicul.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here