Cum alegem scaunul auto pentru copii potrivit?

Scaunul auto este un accesoriu indispensabil atunci când suntem părinți, pentru a-l proteja pe copil de cel mai mic șoc. Este necesar să îl avem încă de la ieșirea din maternitate. Cu toate acestea, nu este întotdeauna ușor să alegem scaunul auto pentru copii potrivit. Iată care sunt lucrurile de care trebuie să ții cont atunci când cumperi un scaun auto pentru copilul tău.

Vârsta, greutatea și înălțimea copilului. Este esențial să alegi un scaun care să corespundă greutății sau înălțimii copilului, să ții cont de toate normele. Înălțimea și greutatea copilului variază. Majoritatea scaunelor auto pentru copii sunt clasate în funcție de greutate, chiar dacă modelele mai recente precizează și înălțimea maximă recomandată. Drept urmare, trebuie să te asiguri de faptul că alegi scaunul auto potrivit în funcție de greutatea și înălțimea copilului tău.

  • Grupa 0 este reprezentativă pentru copiii cu greutatea de până la 18 kilograme;
  • Grupa 1 pentru copiii cu greutata între 9-18 kilograme;
  • Grupa 2 pentru copiii cu greutatea de 15-22 kilograme;
  • Grupa 3 pentru copiii cu greutatea de 22-36 kilograme;

Scaunele auto pentru copii trebuie sa respecte normele de siguranță

Scaunele auto sunt supuse unei omologări stricte ceea ce garantează respectarea unor exigențe de securitate. Însă, aceste referințe nu sunt singurele de care trebuie să ții cont. Producătorii auto mutiplică inovațiile în materie de scaune auto, propunând spre exemplu modele de scaune auto pentru copii echipate cu o protecție întărită împotriva șocurilor laterale sau sistem de absorbție a energiei de impact. În plus, este recomandat ca un scaun auto pentru copii să fie dotat cu un sistem isofix pentru siguranță și reprezintă un standard international adaptat, un sistem care permite scaunului auto pentru copii să fie fixat în mașină fără să fie nevoie de centură. Actualmente, sistemul de prindere isofix este considerat cea mai sigură modalitate de fixare a scaunelor auto pentru copii.

Confortul scaunului auto pentru copii

Siguranța nu este singurul criteriu de luat în considerare în alegerea scaunului auto pentru copii, trebuie să te gândești și la confortul copilului tău. Este important, atunci când ai un drum mai lung de făcut, copilul să stea confortabil în scaun. În acest sens, trebuie să ții cont de diferitele poziții de înclinare. Pentru a favoriza pozitia de somn a copilului, dacă călătoria cu mașina va avea loc pe timp de noapte, scaunul auto pentru copii trebuie să beneficieze de poziție de somn. În pus, un scaun auto trebuie să aibă șezut rotativ. Materialul husei scaunului auto trebuie să fie de calitate. Husa ar trebui să fie detașabilă, să poată fi spălată la nevoie.

Design. Unele scaune auto pentru copii au un design care facilitează instalarea în raport cu alte scaune auto. Este și cazul scaunelor auto cu șezut rotativ de pe https://www.gezo.ro. Altele dispun de unele repere de culoare pentru a poziționa în mod adecvat centura, fără ca siguranța copilului să fie pusă în pericol.

Tipul de fixare. În ceea ce privește fixarea scaunului auto pentru copii, se recomandă, după cum spuneam mai sus, un scaun auto dotat cu un sistem isofix, decis de altfel obligatoriu de norma europeană i-size. Acest sistem permite atașarea direct și rapid a scaunului de mașină. Acest lucru îți permite să eviți folosirea centurii de siguranță, garantând totodată protecția optimă a copilului. Acest sistem ușurează și instalarea scaunului auto.

Alte aspecte de care mai trebuie să ții cont:

  1. Calitatea materialelor textile din care este realizat scaunul auto. Spre exemplu, există scaune auto care folosesc și bumbac în compoziție ceea ce le face deosebit de confortabile pentru copii. În plus, absorb și transpirația.
  2. Elementele de protecție. Există scaune cu bumpere împotriva eventualelor impacte laterale, dotate cu elemente suplimentare de protecție sau cu perne dure ce au rolul de airbaguri frontale.
  3. Rotație. Dacă alegi un scaun cu rotație, discutăm de un nivel înalt de protecție, de un scaun auto performant. Există scaune auto pentru copii rotative la 360 de grade care ne permit să punem sau să scoatem cu ușurință copilul din mașină. Bineințeles, prețul acestora este mai ridicat dar confortul se plătește de fiecare dată.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here