Vigilenta maxima in caz de apendicita!

    Apendicita acuta este cea mai frecventa urgenta chirurgicala abdominala, afectiunea aparand frecvent la varste intre 10 si 30 de ani, dar fiind posibila la orice varsta.

    Apendicita acuta este afectiunea in care apare o inflamatie a apendicelui. Odata pornit procesul inflamator, acesta nu poate fi stopat medicamentos, tratamentul acestei afectiuni fiind chirurgical.

    Cu cat se intervine mai rapid, cu atat suferinta pacientului este mai redusa si interventia mai usor realizabila, cu complicatii cat mai reduse ca frecventa si gravitate. In cazul in care interventia chirurgicala este amanata, afectiunea se poate complica, cu perforatia organului, iar peritonita poate duce la decesul bolnavului.

    Apendicita apare in multe dintre cazuri, fie din cauza unei proliferari limfatice stimulate bacterian sau a unui mic corp strain, cum este cazul unui sambure sau al unei seminte. In unele cazuri, se poate vorbi despre o predispozitie genetica. De asemenea, femeile insarcinate, copiii mici si batranii pot avea forme particulare de manifestare a acestei afectiuni.

    La copiii mici, declansarea afectiunii pune probleme speciale, pentru ca acestia nu comunica cu medicul. Cei mici pot avea simptome atipice – doar varsaturi, somnolenta, dificultati in alimentare, constipatie etc. Consultarea medicului trebuie facuta cat mai rapid, fiindca, mai ales ca in cazul copiilor mici, evolutia este adeseori rapida.


    INTREBAREA LUNII

    Cat de repede isi va reveni pacientul dupa o apendicectomie?

    La 12-24 de ore postoperator, bolnavul se poate mobiliza, poate incepe sa se alimenteze si, in mod obisnuit, la 48-72 de ore se externeaza din spital, tinand cont de recomandarile medicului chirurg. Se recomanda regim alimentar, evitarea efortului fizic 4-6 saptamani, revenirea la control si pentru scoaterea firelor, la o saptamana de la interventie.


    Spune-i medicului toate simptomele!

    Simptomele in caz de apendicita sunt numeroase, dar prezinta anumite caracteristici. Apare durerea, care are initial sediul in epigastru (capul pieptului) si periombilical, pentru ca ulterior sa-si mute sediul in fosa iliaca dreapta, frecvent iradiind la nivelul membrului inferior drept. Durerea este de intensitate diferita si variabila de la un stadiu la altul. De asemenea, copilul va manifesta inapetenta, adica lipsa poftei de mancare, greata, varsaturi. Constipatia sau diareea sunt alte simptome care pot aparea. Un alt simptom prezent este febra, dar nu este ridicata.

    Dupa stabilirea diagnosticului, medicul va indica interventia chirurgicala, singura forma de tratament, operatia numindu-se apendicectomie. La copii, se efectueaza cu anestezie generala. Incizia in cazurile uzuale, necomplicate este in fosa iliaca dreapta, de mici dimensiuni: 1,5-3 cm. Interventia chirurgicala se poate practica si laparoscopic, ceea ce presupune trei mici incizii. La tratamentul chirurgical trebuie asociat si un tratament medicamentos adecvat: antibiotic cu spectru larg, analgetic, uneori antisecretor gastric administrat in perfuzie in primele 24 de ore.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Please enter your comment!
    Please enter your name here