Nasul. Prima sau ultima frontiera a organismului uman cu mediul inconjurator care indeplineste doua functii de baza pentru oricare dintre noi – functia respiratorie dar si cu rol de filtrare a impuritatilor si functia mirosului – trebuie tratat cu respectul cuvenit. Mai ales in primele saptamani de viata cand bebelusul se lauda cu un simpatic nasuc carn.
Confort. Asadar, nasucul nou-nascutului tau are nevoie de o ingrijire deosebita, mai ales acum, la granita intre frig si cald, in perioada alergiilor, ce provoaca nascul infundat, stranuturi ce pot duce la nopti nedormite pentru toata lumea. Din pacate, pe de o parte e greu sa tii toate racelile departe de copilul tau, iar el inca nu stie sa isi sufle nasul. Important este in astfel de conditii sa ii oferi acea ingrijire care sa ii permita restabilirea echilibrului si a confortului sau. Evident ca primul pas este acela de a intreba medicul copilului si a te asigura in acest fel ca situatia este sub control iar micutul nu este in pericol sa dezvolte alte complicatii. Este posibil sa iti sugereze sa folosesti o seringa sau o pipeta pentru curatarea nasului. Daca bebelusului ii curge nasul trebuie stearsa zona exterioara.
Relaxare. Trebuie sa fii constienta de faptul ca mai ales in primele sale saptamani de viata, bebelusul stie sa respire doar pe nas, de aceea este foarte important sa aiba caile nazale desfundate. Un nasuc infundat ii poate crea mari probleme copilului deoarece pe langa disconfort, el nici nu va putea sa se alimenteze. Pentru a curata nasul este de preferat sa nu folosesti vata, ci tampoane speciale din tesatura sau chiar aspiratoare speciale, cunoscute sub denumirea de “batista bebelusului”. Se mai poate apela si la metoda aburului sau aerosoli. Iti va fi mai usor sa ameliorezi situatia daca vei folosi si un umidificator sau macar sa lasi un vas cu apa in incaperea in care doarme copilul. Tot dupa ce ceri parerea medicului, poti incerca si produse care sa ajute la decongestionarea nasului care sa contina mentol sau eucalipt.
Siguranta. Pentru a nu supune copilul tau niciunui risc nu folosi niciun produs sau nicio metoda fara a verifica impreuna cu medicul pediatru, sau macar cu farmacistul, daca solutia adoptata de tine pentru curatearea nasului este potrivita. In egala masura va trebui sa ai grija sa nu fie o metoda traumatizanta pentru copil si cand “lucrezi” sa o faci cat mai rapid, prompt dar cu delicatete si ca pe o joaca. Apoi, tine cont de faptul ca picaturile vasoconstrictoare care de obicei sunt folosite pentru desfundarea nasului la adulti sunt contraindicate la nou-nascuti, deoarece contin substante ce pot fi extrem de periculoase pentru micutele fiinte firave.
In egala masura nu folosi metode promovate de vecine, prietene sau matusi doar pentru ca au auzit ele ca fac bine sau le-au folosit candva. Cand te-ai decis sa incepi operatiunea de curatare, mai intai trebuie sa umezesti nascul inainte de a folosi o pompita de aspirare. O poti face foarte bine cu ajutorul serului fiziologic. Procesul trebuie sa fie bland dar ferm. Trebuie sa ii tii bine capul dar in acest timp sa vorbesti cu copilul. Pui cateva picaturi de ser fiziologic in nasul copilului si astepti cateva secunde apoi aspiri cu pompita sau pipeta, pe rand in fiecare nara. Daca observi ca nasul bebelusului tau este inca infundat, repeta intreg procesul dupa cateva minute pentru a-i oferi timp sa se linisteasca.