Primele saptamani de viata ale bebelusului tau sunt esentiale pentru formarea si fortificarea sistemului sau imunitar. De asemenea, pe langa alimentatie si ingrijire copilul are nevoie si de o serie de ingrijiri medicale menite sa ii asigure sanatatea pe termen lung. Este vorba de o serie de vaccinuri administrate sugarului in intervalul primelor saptamani dupa nastere.
Primele vaccinuri. Vaccinarile sunt metode care, de-a lungul anilor si-au dovedit rolul important de prevenire a unor afectiuni contagioase, grave. Astfel, in perioada copilariei, medicii pediatri recomanda o serie de vaccinari pentru diferite boli, unele dintre ele fiind chiar obligatorii. Vaccinarile efectuate in primele saptamani postnatal asigura protectie impotriva unor boli grave (difterie, tetanos, tuse convulsiva, poliomielita) si de aceea, sunt obligatorii. Pe langa acestea, mai poate fi facuta, optional si protectia impotriva bolilor cauzate de pneumococ si hemofilus influenzae, precum si a enterovirozelor cauzate de rotavirus. Vaccinul ajuta organismul copilului sa produca anticorpi pentru anumiti virusi, anticorpi care, odata produsi de sistemul imunitar al celui mic, il protejeaza de boli.
Inainte de vaccinare. Inca din momentul in care bebelusul se naste este bine sa te informezi cu privire la vaccinarile obligatorii sau optionale si perioadele in care se efectueaza acestea. De asemenea, este bine sa fii lamurita si linistita cu privire la toate aspectele legate de acest lucru, pentru a nu transmite copilului starea ta de nervozitate si teama. In functie de specificul lor, vaccinurile se administreaza injectabil sau oral (caz in care copilul trebuie sa fie nemancat). In vederea vaccinarii, copilul trebuie sa fie sanatos, sa nu aiba febra, sau sa nu se afle in perioada de acutizare a unor boli cronice. De asemenea, este bine sa intrebi medicul, inainte de a face vaccinul, despre masurile pe care trebuie sa le iei inainte de acesta. Este recomandat astfel sa speli bebelusul inainte de a face vaccinul intrucat dupa acesta (in ziua respectiva) nu mai ai voie.
Dupa vaccin. Postvaccinal, cel mai frecvent in primele 48 ore, pot aparea reactii adverse, majoritatea reprezentate de febra (38 – 40ºC), iritabilitate, sau, dimpotriva, somnolenta, noduli la locul de vaccinare. In consecinta, vei fi prevenita si pregatita de medicul curant si copilul va primi, dupa caz, dupa vaccinare, antitermice la nevoie sau regulat si comprese locale, atentie speciala primind copiii care sufera de boli neurologice cronice si la care vaccinarea (mai ales cu pertusis celular poate declansa convulsii). Este interzis sa ii dai sugarului medicamente nerecomandate de medic sau sa incerci sa ii calmezi iritatia locala sau durerea prin metode neconfirmate de acesta. De asemenea, intreaba medicul cu privire la plimbarea zilnica, intrucat este posibil ca, o perioada dupa vaccin sa nu mai ai voie sa il scoti afara si monitorizeaza in permanenta copilul anuntand medicul in cazul in care febra nu scade sau chiar simptomele se intensifica.